Helsingforspolitiker diskuterade miljörapport: "Exakt vad mera ska staden göra?"

SFP:s Eva Biaudet är en av de politiker som ställer viktiga miljöfrågor. Enligt borgmästare Jan Vapaavuori tar staden den färska internationella klimatrapporten på stort allvar. Bild: Vesa Moilanen

Klimatförändringen är en av de största utmaningar som vi har. Det säger borgmästare Jan Vapaavuori (Saml).

Helsingfors vill vara världens bästa stad.

Målet är kolneutralitet senast 2035 och 60 procents utsläppsminskning innan 2030 i förhållande till 1990 års nivå.

Enligt forskning från Miljösektorn är 60 procent av de boende i Helsingfors beredda att betala högre skatt om pengarna används för miljön.

Källa: Helsingfors stad, stadens miljörapport 2017

– Nu krävs åtgärder av alla och inom alla områden som berör det personliga livet, säger Vapaavuori som också efterlyser pragmatiska grepp i stället för ideologiskt käbblande.

Miljöfrågan dök inte helt oväntat upp på stadsfullmäktiges frågetimme på onsdagen. De som frågar är Eva Biaudet (SFP), Veronika Honkasalo (VF) och Kaisa Hernberg (Gröna). De vill veta vad staden gör för att motarbeta den otäcka utveckling som klimatpanelen IPCC förutspår i sin nya rapport.

Frågeställarna undrar till exempel när kollektivtrafiken helt fungerar med miljövänlig energi och när fjärrvärmen slutligen bygger på annat än fossila bränslen.

– Vi ska vara bäst och vi har ett miljöprogram som är bland de mest ambitiösa i världen. Det brukar vara så att det som finländare säger att de ska göra, blir också gjort, säger Jan Vapaavuori.

Biaudet, Honkasalo och Hernberg efterlyser konkreta åtgärder.

Enligt biträdande borgmästare Anni Sinnemäki (Gröna) är planeringen av bostäder och trafik ett sätt att få fram miljövänliga resultat.

– Tack till borgmästaren för svaret, men jag är inte riktigt säker på hur alla goda mål som vi har även märks i beslutsfattandet, säger Veronika Honkasalo.

Också Samlingspartiets Daniel Sazonov efterlyser ännu mera konkreta åtgärder i stället för vackra ord och årtal.

– Vi måste vara ärliga med våra egna tuffa krav. Så vad vi än gör är det svårt, säger han och efterlyser realism i skapandet av nya regler och metoder.

Framtidsfrågan framkallade genast närmare 30 anföranden. Samtliga andades djup oro.

– Men hur ska vi göra för att positivt uppmuntra alla boende att ändra på sitt beteende? undrar SDP:s Tuula Haatainen.

De Grönas gruppordförande Otso Kivekäs påminner:

– Nu handlar det inte om en vegetarisk måltid utan om vi över huvud taget har mat på bordet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning