Helsingforspolitiker efterlyser mer övervakning – staden ber polisen utreda Ankdammen

Nyheterna om äldreomsorg och daghem upprör Helsingforspolitikerna.

– Det här är förskräckligt. Vad görs och hurdan är övervakningen i Helsingfors? Det undrar Eveliina Heinäluoma (SDP).

Hon var en av var närmare trettio politiker som på onsdagskvällen krävde svar på svåra frågor och åtgärder med anledning av de senaste dagarnas dystra rubriker.

Enligt borgmästare Jan Vapaavuori har staden under de senaste två åren gjort två stickprov i vårdhem som det kritiserade bolaget Esperi Care upprätthåller.

– Vi har anmärkt på brister i personalstyrkan, säger han.

Också biträdande borgmästare Sanna Vesikansa som ansvarar för vården i staden är ledsen över nyheterna som drabbar hela branschen.

– Vi överväger att börja använda sanktioner som böter och öka övervakningen. Kanske kan vi också utveckla visselblåsandet, säger hon.

Uttrycket visselblåsare kommer från engelskans whistleblower. En definition är att det handlar om en person som läcker information i syfte att avslöja oegentligheter som förekommer inom personens organisation.

Esperi är ingen jätte i Helsingfors men de uppdagade problemen pekar på en företagskultur som politikerna inte uppskattar. Staden köper tjänster av Esperi Care för 136 kunders räkning, dessutom har 27 kunder valt Esperi med hjälp av servicesedlar.

Också daghem upprör

En annan fråga som upprör Helsingforspolitikerna är avslöjandena om daghemmet Ankdammen, som enligt stadens byggtillsyn klantat sig så ordentligt att åtminstone ett av daghemmen måste stängas.

I Helsingfors finns det sammanlagt 27 400 barn i kommunala daghem och 4 600 i privata daghem.

Enligt borgmästare Jan Vapaavuori tar staden situationen på allvar.

– Polisen är nu inkopplad, säger han.

Utredningen som startats ska bland annat berätta för beslutsfattarna var det brister i kommunikationen och övervakningen.

– Övervakning verkar inte vara nog, säger Pentti Arajärvi (SDP) om Ankdammen.

– Ingen övervakning är nog om serviceleverantören ljuger, säger Sirpa Asko-Seljavaara (Saml) med hänvisning till Esperi Care.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning