Helsingforspolisen varnade Polisstyrelsen om hemlig FB-grupp - "Kan bli nästa Aarnio-härva"

Bild: Arkivbild

Helsingforspolisen har varnat Polisstyrelsen om den hemliga Facebook-gruppen åtminstone två gånger, uppger källor för FNB.

Bägge gångerna varnade man för att den hemliga gruppen kunde bli en lika stor skandal som Aarnio-fallet.

Publikationen Long Play rapporterade i helgen att nästan 3 000 poliser är med i en hemlig Facebook-grupp där det förts en öppet rasistisk diskussion. Informationen baserar sig på över hundra skärmdumpar.

Första gången man varnade för gruppen var vid ett evenemang som Helsingforspolisen ordnade för ungefär ett år sedan. Från Polisstyrelsen var bland annat tre polisinspektörer från polisöverdirektör Seppo Kolehmainens stab på plats.

Den andra gången togs frågan, enligt källorna, upp vid ett seminarium vid Polisyrkeshögskolan med tiotals deltagare och även folk från Polisstyrelsen.

Den tillställning som Helsingforspolisen ordnade handlade om informationspåverkan. Vid en bildpresentation tog man enligt källorna bland annat upp en osaklig kommentar från polisernas hemliga grupp.

– Vid tillfället varnade man också för att den här hemliga Facebook-gruppen kan bli nästa Aarnio-fall för polisen, uppger en källa för FNB.

Vid Polisyrkeshögskolans seminarium upprepades Aarnio-jämförelsen. Helsingfors narkotikapolis tidigare chef Jari Aarnio har påverkat narkotikapolisens och hela institutionens trovärdighet.

Seppo Kolehmainen och Helsingforspolisens chef Lasse Aapio nekar fortfarande till att de skulle ha känt till några detaljer om diskussionen i gruppen före avslöjandet. De har sagt att de visste om kommentarerna i gruppen bara på ett allmänt plan, och de upprepade detta på tisdagskvällen.

Källor: Forss skulle lugna situationen

Varken Aapio och Kolehmainen var själva närvarande då varningarna framfördes. Enligt FNB:s information ville Helsingforspolisen ändå att Marko "Fobba" Forss, känd som nätpolisen, skulle stanna kvar i den hemliga gruppen för att ha kontroll över situiationen.

Aapio förnekar att han skulle känna till att Forss blivit ombedd att stanna i gruppen, men han medger att han diskuterat gruppen med Forss.

– Jag har inte hört om någon enskild sak, utan om en allmän oro över gruppen. Och det diskuterade jag med Forss i höstas.

FNB har inte lyckats nå Forss för en kommentar om de nya uppgifterna.

På grund av uppståndelsen i helgen beslutade Aapio att Forss inte längre ska vara utredningsledare för hatretorikgruppen. Forss har tidigare varit med och upprätthållit den hemliga Facebook-gruppen. Enligt källorna var Forss närvarande när Helsingforspolisen för ungefär ett år sedan varnade Polisstyrelsen för riskerna med gruppen.

Kolehmainen: Ska ta reda på vad Polisstyrelsen gjort

Kolehmainen säger att han tänker utreda hur Polisstyrelsen agerat i frågan. Tidigare har Kolehmainen sagt till FNB att Polisstyrelsen inte har känt till att man eventuellt borde ha ingripit mot diskussionen med tjänstemannarättsliga åtgärder.

Kolehmainen säger fortfarande att han inte fått kännedom om detaljerna förrän de kom ut i offentligheten. Att Forss omplacerades från uppgiften som utredningsledare för den tid som utredningen och en eventuell förundersökning pågår ser han inte som något exceptionellt.

– Jag vet inte vad polisinrättningen och Aapio har gjort i frågan. Men åtminstone under den tid som ärendet utreds så är det motiverat att Forss flyttas från posten som utredningsledare på grund av trovärdighetskriterier.

I offentligheten har många undrat varför de som modererar gruppen inte har tagit bort vissa inlägg.

Forss skrev tidigare på Twitter att moderatorerna till exempel lade ut ett meddelande i gruppen där de uppmanade medlemmarna att diskutera sakligt och påminde dem om deras tjänsteansvar.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning