Helsingforspolisen om toppmötet: "Vi visste lika lite som alla andra"

Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Helsingforspolisen kavlar upp ärmarna och tar itu med förberedelserna inför mötet. Polisen ansvarar för säkerheten både på själva mötesplatsen och vid de ställen där de utländska gästerna inkvarteras. Dessutom dirigerar polisen trafiken under mötesdagen.

– Helsingforspolisen har stor erfarenhet av att ordna betydande statsbesök. Den snäva tidtabellen i kombination med att det råder semestertider är en utmaning, men vi har satt i gång arbetet, säger biträdande polischef Heikki Kopperoinen.

Helsingforspolisen får hjälp av försvarsmakten.

Toppmötet innebär förutom en anstormning av ryska och amerikanska tjänstemän att utländska journalister kommer att vallfärda till Helsingfors. På torsdagseftermiddagen två timmar efter att beskedet om mötesdagen kablades ut, var 98 procent av hotellrummen med tre stjärnor eller fler i centrala Helsingfors bokade för mötesdagen, enligt en av de största hotellbokningssajterna.

Överkommissarie Juha Hakola vid Helsingforspolisen säger att polisen fick det officiella beskedet om toppmötet på torsdagseftermiddagen.

– Vi fick reda på det här på samma sätt som alla andra, vi hade förstås fått antydningar via bland andra Politico , säger Hakola.

Eftersom det officiella beskedet kom så nyligen har förberedelserna bara börjat, enligt Hakola.

– Vi har ännu inte någon information om platsen eller egentligen om några detaljer alls angående mötet.

Skypo arbetar i bakgrunden

Det är tillsvidare svårt att uppskatta hur mycket personal som behövs och hur stora kostnaderna blir för mötet.

– Det beror på hur länge presidenterna stannar i Finland och hur stor delegation som följer med dem. Det har vi ingen information om ännu i det här skedet – det går inte att göra en kostnadsberäkning, säger Hakola.

Skyddspolisens kommunikationschef Jyri Rantala säger att riskbedömningen kommit i gång.

– Vi arbetar i bakgrunden. Vår uppgift att är bedöma riskerna inför mötet, medan Helsingforspolisen verkställer och ansvarar för det operativa, säger Rantala.

Rantala avslöjar att Skypo samlar in information genom samarbete med flera olika instanser och efter det bedömer deras analytiker riskläget. Till exempel måste terrorismhotet beaktas. Hotnivån kommer dock inte att höjas med orsak av mötet. Skypos skala för terrorhot har fyra grader och ligger just nu på en så kallad förhöjd nivå.

– Nu när vi har fått mötet bekräftat kan vi komma i gång med riskbedömningen, men det är fortfarande för tidigt att uttala sig mer specifikt om eventuella hot, säger Rantala.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning