Helsingforspolisen har fått in flera vargobservationer – senaste från Bredviken i Esbo

Enligt polisen har vargen inte betett sig hotfullt under sitt besök i huvudstadsregionen. Vargen på bilden är inte den som setts i Esbo. Bild: Jussi Nukari

Under lördagen fick polisen in ett tiotal anmälningar om vargobservationer i nordvästra Helsingfors och Esbo. Hannu Jännes hör till dem som såg vargen vid Villa Elfvik nära Bredviken.

– Jag stod och tittade på fåglar då jag fick syn på vargen, den stod kanske 50 meter ifrån mig, berättar Hannu Jännes.

Klockan var kring 11-tiden och platsen Villa Elfvik i Esbo. Något långvarigt möte med det storvuxna djuret blev det ändå inte.

– Vargen var snabb och sprang in i skogen. Sedan anlände polisen bara några minuter senare.

Polisen gick sedan runt och varnade motionärerna och fågelskådarna på området. Enligt Jännes blev vargen genast det stora samtalsämnet och många hoppades att polisen inte skulle skjuta djuret. Ingen verkade ändå bli rädd.

– Jag har aldrig sett en varg i Finland förut trots att jag rört mig ganska mycket i naturen runtom i landet. Björnar har jag däremot sett. Så det här var en rolig överraskning, säger Jännes.

Nordvästra Helsingfors

Vargen siktades först i Sockenbacka, men verkar sedan ha passerat gränsen till Esbo. Den sista observationen gjordes vid Bredviken, enligt kommissarie Teemu Lappalainen på Helsingforspolisen.

Hannu jännes teori är att vargen gömmer sig någonstans i skogen mellan Bredviken och ringvägen.

Det är inte säkerställt att det rör sig om en varg, men Teemu Lappalainen säger att det verkar sannolikt.

– En polispatrull siktade också djuret, och deras uppfattning var att det var en varg, en yngre individ. Samma sak har vi hört av privatpersonerna som sett djuret.

Också experterna Ilpo Kojola från naturresursinstitutet Luke och Paula Laukkanen från Helsingfors viltvårdsförening säger att det av allt att döma är en varg. Det skriver tidningen Ilta-Sanomat, som publicerat närbilder på djuret.

Polisen har försökt följa den misstänkta vargen med hjälp av allmänhetens observationer. I första hand försöker polisen driva bort djuret från bebyggt område. I och med att djuret nu är i Esbo är det polisen i Västra Nyland som tar över, säger Lappalainen.

Polisen uppmanar allmänheten att inte närma sig djuret. Ser man det ska man anmäla observationen genom att ringa nödnumret 112, uppmanar polisen i sitt meddelande.

Det är ovanligt med vargobservationer i storstadsmiljö, men inte första gången. I vintras gjordes flera möjliga vargobservationer i Nordsjö, vilket bland annat stadsdelstidningen Vuosaari-Lehti har skrivit om.

I februari hittades ett rådjur dödat och till hälften uppätet nära Svarta backen i Nordsjö. Utifrån tassavtrycken och bitmärkena drog Ilpo Kojola på Naturresursinstitutet Luke slutsatsen att rådjuret sannolikt dödats av en varg.

– I snön intill finns otvivelaktiga spår efter ett stort hunddjur. Dessutom har rådjuret bitmärken som är typiska för varg kring öronen, nacken och klövarna. Lodjur lämnar snyggare spår efter sig, vargarnas bitmärken är grövre, säger Kojola till Vuosaari-lehti.

En varg som fångades på bild i Kuhmo i Kajanaland. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning