Helsingforspolisen förbjuder nynazistisk förening att demonstrera på självständighetsdagen

Förra året beslagtog polisen nynazisternas hakkorsflaggor på självständighetsdagen. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Polisen misstänker att Nordiska motståndsrörelsen har bytt skepnad och står bakom den nynazistiska föreningen Kohti vapautta (sv. Mot frihet).

Högsta domstolen förbjöd i mars Nordiska motståndsrörelsen att utöva all slags verksamhet. Frågan är aktuell nu när självständighetsdagen står inför dörren.

Centralkriminalpolisen misstänker att Nordiska motståndsrörelsen försöker demonstrera på självständighetsdagen under namnet Kohti vapautta. Den nya föreningen har samma visuella identitet, samma värdegrund och använder samma slagord, skriver Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Därför kommer polisen att hindra föreningen att demonstrera på självständighetsdagen. Helsingforspolisens beslut följer alltså den linje Polisstyrelsens tidigare uttryckt i HBL.

– En förbjuden förening får inte ordna en sammankomst. Det är ett brott. Det handlar alltså inte om att begränsa mötesfriheten, eftersom den här föreningen inte har någon rätt att samlas, säger Konsta Arvelin, polisinspektör vid Polisstyrelsen.

Rörelser vill äga dagen

Varför demonstrerar extremister? Oula Silvennoinen, som har forskat i fascism och extremism, säger att det är en del av extremhögerns "kulturkrig". Till kulturkriget hör att extremrörelserna gör platser, dagar och symboler till sina egna.

– Självständighetsdagens symbolvärde är väldigt stort. Det är en festdag för patriotismen, och därför vill de extrema organisationerna "äga dagen".

Han säger att det kan löna sig att hålla ett extra öga på 6 december-fackeltåget. I fjol gick några sannfinländare med i tåget, bland annat var partiordföranden Jussi Halla-aho med då tåget startade. I år tror Silvennoinen därför att fler sannfinländare kommer att delta.

Silvennoinen hoppas att polisen har en mycket låg tröskel när det gäller att ingripa om det uppstår oroligheter i 6 december-tåget i år. Han säger att många extremrörelser brukar delta både i sin egen marsch eller demonstration och därefter ansluta sig till 6 december-tåget.

Eftersom demonstrationen Kohti vapautta nu är förbjuden tror han att fler av dem som hör till Nordiska motståndsrörelsen kommer att delta i den "politiskt obundna" marschen. Enligt Silvennoinen är det otvivelaktigt så att det är en högerextrem marsch. I efterhand har man försökt få det att framstå som att demonstrationen är en fredlig, fosterländsk och politiskt obunden marsch.

– Men de har inte lyckats så bra. Nynazister brukar gå helt öppet i marschen med sina hakkors och andra märken.

Planer för en säker festdag

Polisen har redan i månader förberett sig för självständighetsdagens oroligheter, och man är lika omsorgsfullt förberedd som tidigare år. Man kommer bland annat att använda sina bepansrade fordon och använda kravallutrustning för att trygga säkerheten.

– Polisen måste använda resurser för att hålla de politiska extremrörelserna under uppsikt. Vår uppgift är att säkerställa den allmänna ordningen. Nu när självständighetsdagen är på en fredag förväntar vi oss många utryckningar, säger Seppo Kujala överkommissarie vid Helsingforspolisen.

Polisen har diskuterat och bestämt hur de olika demonstrationerna får röra sig för att undvika onödiga konfrontationer.

– Där två demonstrationer ordnas i närheten av varandra kommer polisen att se till att det är säkert för allmänheten att röra sig. Jag hoppas att det blir en lugn självständighetsdag, trots det möjliga tumultet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning