Helsingforspolis fick tvivelaktig valfinansiering – fallet går vidare till åtalsprövning

En överkommissarie vid Helsingforspolisen misstänks för tagande av muta och brott mot tjänsteplikt. Fallet går vidare till åtalsprövning. Bild: Ari Sundberg/SPT

Helsingforspolisens kommunikationsdirektör misstänks för tagande av muta och för brott mot tjänsteplikt. Den misstänkte är invald i Helsingfors stadsfullmäktige och är tidigare riksdagsledamot.

Förundersökningen som gäller en överkommissarie vid Helsingforspolisen är klar och går vidare till åtalsprövning, meddelar Centralkriminalpolisen.

Överkommissarien har fått valfinansiering för totalt 3 000 euro av ett bolag, samtidigt som polisen har gjort upphandlingar med bolaget. Personen har fått pengar för tre val 2015–2019.

Tre personer är misstänkta för brott. Polisen misstänks för tagande av muta och brott mot tjänsteplikt. De två andra personerna misstänks för givande av muta.

Det är frågan om Helsingforspolisens kommunikationsdirektör, rapporterar bland annat Helsingin Sanomat. Personen representerar Samlingspartiet i stadsfullmäktige i Helsingfors och var riksdagsledamot för samma parti 2007–2011.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning