Helsingforsgossar segrade i kompositionstävling för barn och unga

Finalisterna i Uuno Klami-kompositionstävlingen för unga poserade för ett gruppfoto i torsdags. På bilden från vänster Ossi Hiltunen, Touko Niemi, Ville Karhunen, Teemu Heinonen, Niilo Korsulainen, Lauri Mäki-Kojola, Joonas Pesonen, Paulus Rannankari, Maxim Larionov och Veikko Valanne.Bild: Petri Hurme

Det blev två pojkar från Helsingfors som segrades i tredje Uuno Klami-kompositionstävlingen för barn och unga förra veckan.

I kategorin för 10–14-åringar segrade Maxim Larionov med stycket The Sunny Day. Andra pris gick till Lauri Mäki-Kojola från Seinäjoki och tredje pris till Joonas Pesonen från Helsingfors.

I kategorin för 15–19-åringar segrade Ossi Hiltunen med verket Landet som icke är. Andra pris gick till Touko Niemi från Helsingfors och tredje pris till Niilo Korsulainen från Uleåborg.

Finaliststyckena hördes med Kymi sinfonietta under två konserter i Kotka och Kouvola förra veckan.

Domarkollegiet konstaterade att kompositionerna i finalen representerade allt från wienklassicism till modernism utan att glömma spel- och filmmusik. Vinnarna belönades med mera kompositionsundervisning. Alla finalister fick också musikpriser.

Juryn bestod av Lotta Wennäkoski (ordförande), Atso Almila, Markus Fagerudd, Kimmo Hakola och Kirmo Lintinen.

Uuno Klami-kompositionstävlingen för barn och unga ordnades för tredje gången och tog emot totalt 42 bidrag. Att samtliga tio finalister var pojkar berodde på att tonsättarnas identitet inte var känd när finalisterna gallrades.

Finalkonserten finns tillgänglig via Yle-arenan.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22