Helsingforselever valde in quornwok, sojapizza och batatsoppa

Gillar vegetariskt. Systrarna Ada och Ia Augustin och Opri Vaurio vid Torpparinmäen peruskoulu i norra Helsingfors har provsmakat de nya vegetariska rätterna och tycker att de flesta smakar bra. Sojapizzan får klart godkänt och de uppskattar att man själv får plocka ihop salladen av olika komponenter. Bild: Cata Portin

När eleverna själva får påverka vilka maträtter som serveras i skolan är valet inte oväntat – det blir både pizza och wok. I höst serveras det mera varierande vegetariska rätter i Helsingforsskolorna – och en dag i veckan är helt vegetarisk.

Skolåret började med uppdaterade menyer i de Helsingforsskolor som får sin mat via stadens Servicecentraler, alltså gamla Palmia. Det är fokus på inhemska råvaror och matproducenter, mera grönsaker och tillräckligt mycket proteiner.

– Staden strävar efter att använda närproducerade och ekologiska råvaror då det är möjligt, men vi köper upp så stora volymer att säden från den lokala åkern inte räcker långt. Därför betraktar vi hela Finland som lokalproducerat, säger Airi Rintamäki, chef för matservicen vid Helsingfors stad.

Skollunchen i Helsingfors är ingen liten matservering, utan kräver noggrann planering så att alla 55 000 matgästerna i grundskolor, gymnasier och yrkesskolor dagligen får äta sig mätta.

Valde bort två rätter

Under förra vintern har personalen vid Servicecentralen arbetat med att ta fram en meny som innehåller smakrikare och fler vegetariska rätter. Nu är quornwoken, vegepizzan och batatsoppan verklighet.

Väldigt mild. Batatsoppan, som också innehåller pumpa, är mjuk och krämig i smaken. Till soppan serveras en blandning av tofu och majs, som kunde ha varit lite knaprigare och betydligt mera kryddad. Bild: Cata Portin

– Projektet fick sin början i den respons som jag fick från våra kunder, alltså eleverna. Hela 261 elever i Suutarilan koulu hade undertecknat en vädjan om att vi ska ta bort den vegetariska pyttipannan från skollunchen och det fick oss att inse att vi måste ta med eleverna i beslutsprocessen, säger Airi Rintamäki.

Sagt och gjort, det bildades sammanlagt fjorton matråd runtom i staden, där elever som var intresserade fick provsmaka och bedöma olika vegetariska rätter. De gav både poäng och skriftliga motiveringar och på det sättet valdes också två rätter bort – en slags grönsaksbiff och en pastasås med mifu.

– Mifu är små, mjuka bollar som kändes konstigt i munnen. Jag tyckte inte om den såsen, säger Opri Vaurio med en grimas. Hon går i Torpparinmäen peruskoulu i Svedängen och satt med i ett av matråden.

– Med så många kunder som vi har kan vi inte servera alla elevers favoritmat varje dag. Men vi strävar efter att tillreda sådan mat som eleverna gillar, vi fäster stor uppmärksamhet vid hur maten ser ut, att olika ingredienser går att känna igen och förstås vid att maten är lagom kryddad, förklarar Rintamäki.

Pizzan får bra poäng

Däremot har pizza nu äntligen hittat sin plats på skolmenyn, en dag var sjätte vecka serveras det pizza med sojabolognesefyllning och ost. Näringsexpert Tarja Heikkinen förklarar att den vegetariska skollunchen vissa dagar innehåller både ägg och mjölkprodukter, delvis för att den ska vara tillräckligt proteinrik.

Gillar vegetariskt. Systrarna Ada och Ia Augustin och Opri Vaurio vid Torpparinmäen peruskoulu i norra Helsingfors har provsmakat de nya vegetariska rätterna och tycker att de flesta smakar bra. Sojapizzan får klart godkänt och de uppskattar att man själv får plocka ihop salladen av olika komponenter. Bild: Cata Portin

– Jag är ingen vän av wok, så jag tog bara av pizzan. Den är god, jag skulle ge den fulla fem poäng, säger Ia Augustin som har fyllt tallriken med pizza och rivna morötter.

– Ja, pizzan är helt ok, den får en trea. Däremot tycker jag att nudelquorn-woken är jättegod, säger storasyster Ada Augustin och ger den en femma.

Torpparinmäen peruskoulu är en sammanhållen grundskola med drygt 400 elever i årskurserna 1–9. Redan i tio års tid har Helsingforseleverna varje skoldag fått välja mellan två lunchalternativ, av vilka det ena är en grönsaksrätt. Stadens fullmäktige beslöt 2010 att en dag i veckan ska vara en vegetarisk dag, då de båda valfria rätterna är grönsaksbaserade.

– Spenatplättar har i alla tider hängt med på listan över de mest populära maträtterna i skolan, tillsammans med fiskpinnar och makaronilåda. Nu vill vi höja statusen för flera vegetariska rätter och därför har vi lyssnat på elevernas åsikter. Tortilla med grönsaksfyllning är en ny favorit, säger Rintamäki.

– I måndags serverade vi för första gången korvsås med sojakorvar och feedbacken på den var väldigt god, säger Heikkinen.

Den vegetariska maten blir allt populärare ju äldre eleverna är. Ada Augustin, som nu går i årskurs 9, diskuterar ofta matens ursprung med sina klasskamrater. Hon väljer också själv vegetarisk mat flera gånger i veckan.

– Tidigare var det trendigt att äta vegetariskt, men nu tycker jag att det har gott över från trendigt till ett medvetet val, man kan påverka bara genom att välja vad man äter, säger Ada Augustin.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning