Helsingforsbarn ska få läsa språk redan i ettan

Bild: Lehtikuva/Roni Lehti

Helsingfors tidigarelägger språkundervisningen i grundskolorna, och redan i höst kan det bli möjligt att börja läsa språk redan i ettan.

I budgeten för nästa år ingår ett tilläggsanslag på 40 miljoner för utbildningssektorn, som ska ge rum också för tidigare språkundervisning. Enligt den nya stadsstrategin ska språkundervisningen inledas redan i första klass i grundskolan.

På svenskt håll tidigarelades undervisningen i A1-språket redan i fjol, då eleverna började läsa finska på tvåan. I de svenska skolorna är A1-språket finska och modersmålsinriktad finska.

I de flesta finska skolorna har A1-språket hittills inletts i årskurs tre. Från hösten föreslås det bli möjligt att börja redan i ettan. Tre av fyra finska elever läser engelska som första språk, medan drygt fyra procent läser svenska som första språk.

Enligt utbildningsverkets uträkning från i våras skulle språkundervisning redan från ettan i de finsk- och svenskspråkiga skolorna kosta staden 2,5 miljoner euro per år. Ettornas skolveckor skulle förlängas till minst 21 veckotimmar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning