Helsingforsarnas promenadlust större än någonsin- hur ofta promenerar du själv till jobbet?

Livlig julhandel på Alexandersgatan i centrum.Bild: Heikki Saukkomaa

37 procent. Så stor del av alla färder avverkar helsingforsarna till fots. Kurvan pekat brant uppåt. För fem år sedan var motsvarande siffra 26 procent.

Bakom den förhöjda siffran finns ett medvetet val från Helsingfors Stads sida att göra möjligheten att röra sig till fots bättre.

– Det är något vi verkligen fokuserat på. Att folk ska kunna gå och promenera så mycket som möjligt, säger Helsingfors trafikplaneringschef Reetta Putkonen till HS.

En annan sak är hälsoaspekten. I och med att folk blivit mer medvetna om motionens positiva inverkan på hälsan är lusten att idka vardagsmotion allt större.

– Vi försöker planera väl och så följer vi upp hur bra våra gångrutter är. Så ska de ju helst också vara stimulerande på något sätt.

Det är främst unga, 18-29-åriga män och män över 45 som ökat sin dagliga promenadmängd. De har ökat sitt gående med 7-8 procent jämfört med året innan.

Att promenera är mest populärt i innerstaden där siffran visar på 45 procent. Nästan hälften av alla distanser görs alltså till fots. Spårvagnen ligger på andra plats på 14 procent.

I förorten är det också mest populärt att röra sig till fots vilket procenten på 32 visar. Näst populärt var att färdas med personbil.

Cykling då? Helsingfors har satsat en del på nya cykelvägar och flera är på kommande. I bland annat Hagnäs och Berghäll. Till stor del sker det på bekostnad av biltrafiken.

Men siffran på hur många som cyklar har inte stigit nämnvärt på sistone.

– Men den kommer att stiga. Det är jag alldeles säker på, säger den före detta trafikplaneringschefen Olli-Pekka Poutanen.

Hur ofta går du till fots till jobbet, skolan eller hobbyn?

Laddar ... Laddar ...

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00