Helsingforsare om dödliga ovädret i Grekland: "Det lät som i en film när en storm är på väg"

Kraftig storm blåste in över grekiska halvön Halkidiki under onsdagskvällen. Bild: Oscar Gull

Halvön Halkidiki i norra Grekland drabbades av en kraftig cyklon och stormvindar som krävde sex turisters liv. Helsingforsbon Oscar Gull firade semester i grekiska byn Pefkochóri då ovädret bröt ut.

På onsdagskvällen blåste ett kraftigt oväder in över halvön Halkidiki i norra Grekland. Stormvindarna fällde träd och blåste upp utomhusmöbler och andra föremål. Sex personer omkom och över 100 skadades.

Oscar Gull från Helsingfors är sedan måndagen på semesterresa i norra Grekland tillsammans med sin fästmö och fästmöns föräldrar. Ännu på onsdagen på dagen njöt de av en skön semesterdag, ovetande om ovädret som var på väg över regionen.

– Vi hade inte hört några varningar annat än det vi själva kollat upp i väder-appar, där det fanns blixtsymboler men inga övriga varningar, säger han.

Träd föll över bilar och hus i stormen och orsakade materiella skador. Bild: Oscar Gull

Också för lokalbefolkningen kom stormen som en chock.

– Vi har pratat lite med lokala invånare i dag och de var också förvånade över hur plötsligt ovädret kom. Hotellägarna verkade chockade över hur otroligt hård stormen var. De hade inte heller varit med om något liknande tidigare, säger Gull.

Plötsliga stormvindar

Det första varningstecknet kom i form av en enstaka kraftig vindpust under onsdagseftermiddagen.

– På dagen var det fint sommarväder och vi låg på stranden och läste och njöt. Plötsligt hörde vi folk skrika och så hur en kraftig vindpust blåste upp parasoll och strandmöbler som träffade folk i närheten. Som tur var hann vi reagera och hoppa undan, för när vindpusten nådde oss drog den upp också våra parasoll, säger Gull.

Semesterresande Oscar Gull njöt tillsammans med sitt resesällskap ännu under dagen på onsdagen av sol och värme på stranden. Några timmar senare rådde kaos på stranden som följd av ovädret. Bild: Oscar Gull

Senare blev det mulet och Gull och hans resesällskap bestämde sig för att gå tillbaka till poolen vid deras hotell ungefär 50 meter från stranden. De hade planerat att de skulle de äta middag vid 20-tiden men Gulls fästmö var hungrig så de gick redan en timme tidigare. Och tur var det – hade de gått senare hade de befunnit sig mitt ute i stormen.

– När vi kom tillbaka från middagen till hotellet vid 21–22-tiden satt vi oss på balkongen men hann inte sitta där mer än femton minuter innan det blev strömavbrott och började åska, berättar Gull.

Han ville se väderfenomenet på närmare håll och gick därför ner till poolen, men där stannade han inte länge eftersom stormen då satte i gång på allvar.

– Jag hörde sus som lät lite som i en film när en storm är på väg, så jag gick tillbaka och när jag nått balkongen hade det börjat regna och vinden hade tilltagit. Jag tog mig in i säkerhet, säger han.

Just innan den kraftigaste stormen drog in över byn ringde kyrkklockorna i byn som varning och stämningen var spänd.

Stormen orsakade elavbrott och ännu efter ett dygn är byn Pefkochóri där Oscar Gull befinner sig utan el. Bild: Oscar Gull

– Den värsta stormen pågick i cirka tjugo minuter men ovädret fortsatte hela natten och det blixtrade kontinuerligt i flera timmar. Vi vågade först inte stå nära hotellrummets stora balkongdörrar av glas eftersom vi var rädda att något skulle komma flygande och krossa dem.

När vinden mojnat vågade Gull så småningom öppna balkongdörrarna. Ute hade träd blåst omkull, utomhusmöbler låg huller om buller och billarm tjöt.

Utan el men stämningen lugn

Under torsdagen har vädret varit mulet men på eftermiddagen har solen tittat fram.

– Ännu är vi utan ström. Elen har varit borta i ett dygn. Det är nästan tur att temperaturen sjönk, säkert med tio grader då stormen började, för nu är vi utan luftkonditionering. Annars hade vi fått sova i 35 graders hetta, säger Gull.

Sex omkom och över 100 skadades i stormen. Bild: Oscar Gull

Under dagen har städ- och röjningsarbetet efter stormen varit i full gång.

– Det har varit bråte överallt och billarm tjuter fortfarande. Jag har också hört sirener från ambulanser och brandkår. Hotellpersonalen har städat kring poolen hela dagen eftersom utomhusmöbler blåst omkring och poolen var smutsig av bråte.

Livet i byn Pefkochóri där Gull befinner sig håller på att återgå till det normala.

– För ungefär två timmar sedan gick jag ner till stranden och då satt där redan folk i strandbarerna. Vi hade planerat åka till Thessaloniki på veckoslutet men funderade nog en stund ifall vi skulle åka i väg redan tidigare på grund av ovädret här. Men nu verkar det ha lugnat sig så vi kommer fortsätta resan som planerat.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning