Helsingfors vill hitta lösningar på snötransporterna – testar maskin som smälter snön

Bild: Jussi Nukari

Helsingfors stads byggtjänst Stara testar en maskin som smälter snö för att inte behöva forsla bort den. HBL rapporterade om ett annat liknande försök för en månad sedan.

Den senaste månaden har snöröjningen i Helsingfors prövats av återkommande ymniga snöfall. För att hålla gator och torg rena måste snömassorna fraktas bort vilket inte är någon billig affär. Dumpningen av snö i havet har också kritiserats ur miljösynpunkt.

Staden söker därför nya metoder som alternativ till snötransporterna.

I mitten av januari presenterade staden ett samarbete med ett företag som utvecklat en flyttbar containerlösning, där snön kan smältas i stället för att föras bort. Nu meddelar staden om ytterligare ett snösmältningsförsök med ett annat företag, Clewat, som erbjuder en liknande containermaskin som placeras i havet.

Testet av Clewats snösmältningsanläggning sker i närheten av snötippen i Vik och inleddes den 15 februari. Under försöksperioden ska maskinen smälta ungefär tusen lastbilslass snö.

Anläggningen tar till vara på energin från flödesvattnet och havsvattnets värme. Skräpet, och också en del av mikroplasterna, filtreras bort innan vattnet hamnar i havet.

Byggtjänsten Staras målsättning är att snöhanteringen ska skötas stadsdelsvis, på ett mer miljömässigt sätt, från och med 2023. Stara deltar i fyra andra tester av snöhanteringslösningar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning