Helsingfors vill ha camping på Stenudden

På Stenudden finns både sommarhyddor och kolonistugor, men staden vill locka fler att besöka området, bland annat till stränderna och området kring Brändö gård. Bild: Cata Portin/HBL-arkiv

Helsingfors vill utveckla området Stenudden så att det blir attraktivt för fler besökare. Planen är bland annat att bygga camping och ge plats åt odling.

Båtliv och häng i sommarhyddorna kommer att fortgå som förr på Stenudden, men nu vill Helsingfors utveckla det så att man till exempel kan tälta där.

Stenudden är ett välbesökt friluftsområde och kulturlandskap i närheten av Brändö gård. På området finns flera hundra sommarhyddor och kolonistugor. Stenudden är uppskattat bland annat för sina naturstränder.

Ny service planeras nu till uddens sydöstra del. Bland annat har man ritat in inkvartering, service, affärslokaler, campingområde och odlingsverksamhet. Till exempel 1 740 kvadratmeter har reserverats för inkvartering.

Staden säger att man lyssnat på invånarna i planeringen och att planerna gjorts upp med hänsyn till miljön så att man inte ökar trafikmängderna i onödan. Därför planeras särskilda parkeringsområden för servicetrafiken. Avsikten är att det ska vara tryggt att promenera och cykla i området. Största delen av de områden som är skog, park eller naturskyddsområde bevaras och vårdas också i fortsättningen.

Koloniträdgårdsområdet i Hertonäs påverkas inte av de nya planerna, men ett litet området vid Skepparvikskroken har lagts till detaljplanen för Stenudden.

Stadsmiljönämnden behandlar ett ändringsförslag till detaljplanen för Stenudden på tisdag.

Läs också: Tinderdejten ledde till en ministuga på eftertraktade Stenudden

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning