Helsingfors, Vanda och Esbo går in för växelvis närundervisning

Helsingfors, Vanda och Esbo går in för att elever i högstadier och gymnasier periodvis undervisas i skolan respektive på distans. På bilden städernas stadsdirektörer: Jan Vapaavuori (Helsingfors), Ritva Viljanen (Vanda) och Jukka Mäkelä (Esbo). Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

En period i skolan, en period hemma. Så ska årskurserna 7–9 gå i skola från och med nästa vecka, skriver Helsingfors, Vanda och Esbo i ett gemensamt pressutskick.

Samtidigt fortsätter gymnasierna på distans till slutet av period fyra, som pågår till mitten av april. Kommunen avgör rytmen internt, om skiftet mellan när- och distansundervisning sker varje vecka eller mer sällan.

Läs mer: Två veckor i skolan, en vecka hemma för högstadieelever, här är förslaget

Det har även pågått en debatt kring om alla elever – inte bara de i årskurserna sju och uppåt – borde använda munskydd i skolorna. På den punkten återkommer städerna nästa vecka, heter det i pressmeddelandet.

Städerna i huvudstadsregionen föreslår att Regionförvaltningsverket fredar barns och ungas idrott, när myndigheten fattar beslut om förlängda restriktioner.

I nuläget är idrottshallar, simhallar och andra offentliga utrymmen stängda för idrott. Städerna vill att barn födda 2008 eller senare ska få utöva idrott även inomhus.

I övrigt anser städerna att restriktionerna som tillämpas i enlighet med den nya smittskyddslagen förlängs till den 28 april. Det nuvarande regionala beslutet sträcker sig till den 14 april.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning