Helsingfors-Vanda flygplats börjar coronatesta resenärer

Alla resenärer ska inte testas. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Helsingfors-Vanda flygplats ska få sin egen coronatestpunkt och hälsorådgivning. Alla resenärer ska inte testas.

På Helsingfors-Vanda flygplats kommer man snart att öppna en hälsorådgivnings- och coronatestpunkt, meddelar Vanda stad i ett pressmeddelande.

Rådgivningspunkten ska ge råd till resenärer, bedöma behovet av coronatest och vid behov vägleda resenärer till test. På rådgivningen ska också resenären ges instruktioner om eventuell vidare behandling, hur testresultatet rapporteras samt ha ansvar för de åtgärder som krävs vid ett positivt resultat.

Alla resenärer kommer inte att testas, men de som uppvisar symtom på covid-19 eller som misstänks vara smittade kommer väljas ut för test.

Projektet är en del av Social- och hälsovårdsministeriets arbete för att bekämpa viruset. Vanda stad och Huslab ansvarar för hälsorådgivningen och coronatestpunkten. Också Finavia och andra aktörer på flygplatsen är med i samarbetet.

Coronatestade resenärer bör inte använda kollektivtrafik för att lämna flygplatsen, utan hänvisas vid behov till taxi som kan transportera potentiella smittobärare, enligt stadens pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning