Helsingfors stal showen med enorm klänning av plastavfall när EU-ordförandeskapet öppnades

Konstnären Kaisa Salmi, iklädd en gigantisk barockklänning av plast, höll ett filosofiskt tal utanför centrumbiblioteket Ode i Helsingfors. Konstverket, eller performancen, hade beställts av statsrådets kansli som vill föra fram klimattemat under Finlands EU-ordförandeskap. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Helsinki Cup och EU-ordförandeskapet hade en gemensam öppningsceremoni under Helsingfors stads sommarevenemang på måndagen.

Finlands EU-ordförandeskap och juniorfotbollsturneringen Helsinki Cup öppnades officiellt av statsminister Antti Rinne (SDP) och Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) i Helsingfors. Den gemensamma öppningsceremonin var en del av stadens sommardag med flera olika aktiviteter vid Medborgarplatsen.

– EU är som ett fotbollslag, allas insats behövs, säger Rinne som själv har varit fotbollstränare.

Konstverket Plastic Mama är tio meter högt och byggt av plastavfall. På toppen stod Kaisa Salmi och höll en performance tio timmar i sträck. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Den avskalade ceremonin lockade en medelstor publik. Några viftade med små EU-flaggor av papper som delades ut en bit bort. Rinne lyfte bland annat fram problemen kring rättsstatsprincipen.

– Vi behöver bättre redskap för att se till att medlemsländerna lever upp till våra gemensamma värderingar.

Ingen gala

Ordförandeskapets budget är 20 miljoner mindre än 2006, rapporterar Helsingin Sanomat , och den här gången ordnades ingen öppningsgala. Helsingfors stad bjöd i stället på mycket att göra. En bit från scenen spelade barnen fotboll och trädgårdsspel, medan en grupp vuxna dansade i ring till ljudet av en hangtrumma.

– Medborgarnas stöd är grunden för alla institutioner – både för städer och för EU. Trots EU-skeptiska krafter är stödet för EU i dag på toppnivå i Finland, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

Milla Railo och Bianca Garvin har erfarenhet av att studera i Frankrike och säger att många är intresserade av Finlands demokratiska modell. Foto: Erik Sandström/SPT Bild: Erik Sandström/SPT

Evenemanget gav Vapaavuori chansen att lyfta fram Helsingfors som centrum för EU-ordförandeskapet. Så gott som alla ordförandeskapets evenemang arrangeras i Helsingfors, vilket har förklarats med en stram budget och med att man skonar klimatet.

Efter talen sköt Vapaavuori öppningssparken för Helsinki Cup – en straffspark som han placerade i mitten och den unge målvakten lyckades rädda med fötterna.

Hoppas på hög profil

Eila och Reino Aikasalo är pensionerade och hade tid att ta sig till centrum för att följa med öppningsceremonin.

– Det här är en bra möjlighet för Finland att visa upp sig och visa exempel. De som kommer hit får uppleva vår rena natur och vårt rena vatten. Det har alla inte tillgång till i dagens värld, säger Eila Aikasalo.

Reino och Eila Aikasalo hoppas att Finland ska lyckas lyfta sin egen profil och visa exempel som EU:s ordförandeland. Foto: Erik Sandström/SPT Bild: Erik Sandström/SPT

Hennes make säger att EU påverkar alla finländares vardag. Enligt honom gäller det för Finland att hålla sig framme speciellt då det gäller de stora jordbruksstöden.

– Jag hoppas att Finland lyckas hålla en hög profil och för fram sådant som är till fördel för Finland, säger Reino Aikasalo.

Uppskattad finländsk demokrati

Milla Railo och Bianca Garvin hade vägarna förbi centrumbiblioteket Ode och plockade med sig några broschyrer om EU-ordförandeskapet på evenemanget. Garvin studerar politik i Frankrike, medan Railo nyss har kommit tillbaka från ett utbyte i landet.

Statsminister Antti Rinne (SDP) och Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) väntade på att de skulle få inta scenen för att öppna EU-ordförandeskapet och fotbollsturneringen Helsinki Cup. Foto: Erik Sandström/SPT Bild: Erik Sandström/SPT

– Finland har inte lika stort inflytande i EU som till exempel Tyskland eller Frankrike, men ordförandeskapet ger Finland mer synlighet och jag hoppas att landet visar mod i stora frågor som klimatet och jämlikhet, säger Garvin.

De berättar att Frankrike är väldigt kluvet när det gäller EU. Å ena sidan finns de gula västarna som inte känner att de får gehör vare sig av staten eller av EU och å andra sidan finns den så kallade eliten som ofta är mer positivt inställd till unionen. Finlands demokratiska modell väcker intresse eftersom tilltron till staten är starkare.

– Under mitt utbyte frågade mina lärare mig mycket om finländsk demokrati, berättar Railo.

En musikkår marscherade förbi biblioteket Ode i Helsingfors under sommarevenemanget. Foto: Erik Sandström/SPT Bild: Erik Sandström/SPT

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning