Helsingfors stadsteater inleder samarbetsförhandlingar – att arbeta under sommaren kan vara en möjlighet

Helsingfors stadsteater inleder samarbetsförhandlingar nästa måndag. Bild: Pressbild / Arno de la Chapelle

Coronavirusläget slår hårt mot kulturbranschen och teatrarna i Finland har tvingats ställa in allt. Helsingfors stadsteater hör till dem som nu inleder samarbetsförhandlingar för att lösa det svåra läget.

Samarbetsförhandlingar inleds vid Helsingfors stadsteater. Teatern har ställt in sina föreställningar till 13.4 på grund av coronavirusläget, vilket har en omedelbar effekt på teaterns ekonomi. Teatern skrider nu till åtgärder och inleder samarbetsförhandlingar som påverkar hela teaterns personal.

– Vi befinner oss i en situation vi aldrig varit med om förut och hoppas förstås kunna fortsätta ge föreställningar i april, säger Jakob Höglund, konstnärlig ledare för Lilla teatern som numera är en del av Helsingfors stadsteater.

– Samtidigt kan vi inte bara sitta och hoppas och vänta att allt ska ordna sig, vi är tvungna att förbereda oss på att det kanske blir en mycket längre kris. Det som är tungt just nu är att man gör upp en plan som sedan raseras nästa dag, då det kommer ny information.

Kriser skapar också kreativitet, anser Jakob Höglund som är konstnärlig ledare på Lilla teatern. Bild: Pressbild / Lina Lohiluoto

Höglund upplever att teatern trots krisen står enad i den svåra situationen.

– Alla är just nu beredda på att rucka på repetitionsdagar, flytta semestrar och dylikt för att hålla fast vid premiärdatum i höst.

Möjlighet snarare än hot

Antti Timonen är förtroendeman för skådespelarna vid Helsingfors stadsteater och har erfarenhet av processen sedan förr. Trots ordets skrämmande klang ser han i detta läge samarbetsförhandlingar som en möjlighet snarare än som ett hot.

– Då ingen vet vad som kommer att hända och situationen förändras varje dag är förhandlingar det fiffigaste sättet att hantera läget. Då får också personalen vara med vid bordet, annars är det bara ledningsgruppen som funderar och kommer med förslag. Sitter vi alla kring samma förhandlingsbord kan vi tillsammans söka lösningar och göra saker genast.

Skådespelarnas förtroendeman Antti Timonen ser samarbetsförhandlingar snarare som en möjlighet än som ett hot. Här ses han i Rådgivaren på Lilla teatern 2015. Arkivbild. Bild: Pressbild / Henrik Schütt

Det är möjligt att teatrarna kan öppna i april eller att man står inför en längre kris. Att arbeta då man planerat in sommarledighet och teatern vanligen har stängt är ett alternativ som diskuteras.

– Också från Skådespelarförbundets sida uppmuntrar man nu alla att leta fram fantasifulla sätt att göra situationen ens lite mindre hemsk. Det kan gälla att tillfälligt frångå kollektivavtalet eller få fram lösningar lokalt. Alla teatrar har sin egen situation just nu, vissa har just haft en stor premiär och många föreställningar faller bort, andra har produktioner på slutsträckan.

Vinna tid med distansrep

Vissa teatrar håller i gång arbetet i smågrupper men vid Helsingfors stadsteater har man valt distansarbete. Det gäller att vinna tid så repetitionsprocessen kan gå vidare.

– Sen när vi får spela så måste vi ha något att spela. Det är inte i teatrarnas intresse att säga upp någon. Det viktigaste är att samarbeta och planera för olika scenarier, att försöka hålla folk vid arbetet och ta hand om frilansarna, som tar emot det hårdaste slaget i krisen, säger Antti Timonen.

Lilla teatern fortsätter för tillfället musikrepetitionerna på musikalen Once på distans.

– Vår kapellmästare har varit i studion och ordnat med inspelad musik så att alla kan öva på egen hand. Vi ger inte upp utan försöker fortsätta arbetet. Man blir också kreativ i samband med kriser, säger Jakob Höglund.

Samarbetsförhandlingarna vid Helsingfors stadsteater inleds nästa måndag.

Artikeln uppdaterad 18.3. kl. 13.35 och utvidgad med kommentarer av Jakob Höglund och Antti Timonen.

Förutom Helsingfors stadsteater inleds samarbetsförhandlingar just nu åtminstone vid Tammerfors teater samt vid stadsteatrarna i Björneborg, Seinäjoki och Kouvola. Nationaloperan meddelade redan i fredags att man inleder samarbetsförhandlingar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning