Helsingfors stad vädjar till ungdomar: "Hjälp oss att spåra smittan"

Coronaviruset sprids nu snabbt bland ungdomar och unga vuxna i Helsingfors. Staden hoppas att de smittade hjälper smittspårarna i deras arbete. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Med omkring 80 nya coronafall dagligen hinner de kommunalt anställda smittspårarna inte kontakta alla exponerade i tid. Därför ber staden nu om uppbackning av dem som själva smittats.

För tillfället sprids coronaviruset särskilt bland ungdomar och unga vuxna i Helsingfors. Krogar, restauranger och hobbyer innebär högst risk för smitta.

Som flera gånger tidigare under pandemin har den ökade smittspridningen lett till att smittspårarna, som kontaktar smittade och beordrar karantän åt exponerade, är överbelastade. De ska kontakta smittade en till två dagar efter positivt testsvar, men det kan dröja längre.

Timo Lukkarinen, chef för Helsingfors hälsocentraler, hoppas att ungdomar använder sina egna kanaler för att nå dem som kan ha exponerats för viruset. Bild: Timo Kari

"Vi vill nå exponerade så fort som möjligt även om det är rusning. Därför ber vi att unga smittade hädanefter själva hör av sig till vänner och bekanta om att dessa kan vara exponerade. På så sätt sker smittspårningen snabbare", säger chefen för stadens hälsocentraler, Timo Lukkarinen i ett pressutskick.

Då ska den smittade be eventuellt exponerade att inte träffa andra människor. Dessutom får den smittade gärna påminna sina bekanta om att genast testa sig för covid-19 om man uppvisar symtom, eller inom fem dagar om symtomen uteblir.

"Ungdomarna når sina vänner fort och smidigt genom sina egna kanaler. Därför är det värt att göra det här tillsammans, vilket många unga redan gjort", fortsätter Lukkarinen.

I nuläget får smittade sms av smittspårarna. Då får de anvisningar om vad karantänen innebär och om att skicka in en lista över vilka personer de träffat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning