Helsingfors stad: Två till av Ankdammens daghem hotas av stängning

Ankdammens daghem på Hallonnäsgatan i Drumsö stängde den sista januari i år. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

I en utredning som Helsingfors stad gjort framkommer det att ett flertal av stadens daghem saknar tillräckliga tillstånd för sina verksamhetslokaler.

Daghemskedjan Ankdammens enheter i Rödbergen och Baggböle i Helsingfors hotas av omedelbar stängning, meddelar Helsingfors stad. Orsaken är brister i verksamhetslokalerna som enligt Helsingfors stads byggnadstillsyn måste åtgärdas inom några månader.

Stadens byggnadstillsyn föreslår att det ena daghemmet får tid till den 1 april och det andra till den 1 maj för att åtgärda bristerna. Annars stängs daghemmen.

– I tillägg till den grundliga kartläggningen av läget har jag även grundat en för staden särskild task force-grupp. Dess uppgift är att ha kontroll över den akuta situation som kan uppstå när utrymmen eventuellt stängs hastigt. I första hand ser vi till att alla barn får vara i trygga utrymmen. Vi försöker också göra vårt bästa för att familjernas vardag löper så smidigt som möjligt, säger borgmästaren Jan Vapaavuori i ett pressmeddelande.

Bristerna i Ankdammens daghem uppdagades i samband med stadens utredning av privata och kommunala daghem. Utredningen visar också att ett flertal andra enheter, både privata och kommunala, saknar tillräckliga tillstånd för sina verksamhetslokaler. Vissa enheter saknar helt och hållet byggnadstillstånd medan andras tillstånd är bristfälliga. I vissa fall har tillstånden gått ut.

Helsingfors stad påbörjade sin utredning efter att det visade sig att Ankdammens daghem i Drumsö fungerat i en gammal industribyggnad utan behövliga tillstånd. Enheten i Drumsö är nu stängd.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning