Helsingfors stad lanserar telefontjänst om coronavirus

Helsingfors universitetssjukhus berättade om två nya bekräftade fall av coronavirus på söndagen. Totalt kring 130 personer har försatts i karantän efter att de har varit i nära kontakt med ett barn i skolåldern som smittats med coronavirus. Bild: SPT

Helsingfors stads social- och hälsovårdssektor lanserade en telefontjänst om coronavirus på måndagen för att undvika en rusning till stadens hälsovårdsstationer.

Jourtjänsten är avsedd för sådana stadsbor som upplever att de har utsatts för coronavirus eller som utifrån sina symtom befarar att de har smittats av viruset. Det går också bra att ringa telefontjänsten om man oroar sig för en anhörigs symtom eller risken att insjukna efter en smitta av covid-19.

"Vi vill erbjuda helsingforsarna ett snabbt och lätt sätt att få information om coronavirus. Vi hoppas samtidigt att hälsovårdens övriga kontaktkanaler inte blir överbelastade", säger chefsläkaren Timo Lukkarinen i ett pressmeddelande.

Jourtelefonen är öppen under vardagar klockan 7 till 20.

"På det hela taget har helsingforsarna för närvarande ingen större orsak till oro. Situationen i Helsingfors är trygg med tanke på risken att smittas av coronavirus", säger Lukkarinen.

Den nya telefontjänsten kan nås på telefonnumret 09 310 10024. Det kostar en normal samtalsavgift att ringa telefontjänsten. Under kvällar och helger kan man ringa stadens jourtjänst på numret 116 117.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning