Helsingfors: Sopkärl för över 100  000 euro brann under nyår

UNDERJORDSKÄRL. Sopkärl som dessa smälter i hög värme. Ett tjugotal av dem brann i Helsingfors i samband med nyårsfirandet. Bild: Mostphotos

Brinnande skräp som kastats i sopkärl blir en dyr affär för Helsingfors. Bland annat brann ett tjugotal underjordsbehållare som nu måste stängas.

Helsingforsbornas nyårsfirande kommer att kosta en hel del för byggnadskontoret som räknar med att notan för att reparera och ersätta brunna skräpkorgar och skräpbehållare kan landa på uppemot 120  000 euro. Under firandet brann cirka 20 underjordsbehållare och två smarta skräpkorgar.

Underjordsbehållarna är gjorda av plast och glasfiber varför de smälter när de utsätts för höga temperaturer medan de smarta skräpkorgarna som pressar ihop avfallet till som minst en sjundedel av sin normala volym, innehåller en del värdefull elektronik.

Kan påverka skräpkorgarnas framtid

De smarta skräpkorgarna har använts på prov i Helsingfors eftersom man hoppas att de genom sina längre tömningsintervall ska kunna pressa kostnaderna för tömningen. Om vandaliseringen av de smarta skräpkorgarna fortsätter kommer man att ompröva nyanskaffningen av smarta skräpkorgar, meddelar byggnadskontoret.

Man påpekar också att allt brännande eller hett skräp ska lämnas på obrännbart underlag utanför skräpkorgarna.

Den slutliga kostnaden för nyårsfirandet kommer troligen att klarna i slutet av februari. Eventuellt kan man vara tvungen att vänta tills tjälen gått ur jorden för att ersätta de brunna underjordsbehållarna.

Preliminärt räknar man med en kostnad på mellan 80 000 och 120  000 euro vilket är ungefär lika mycket som under nyårsfirandet för ett år sedan då notan för att förnya skräpkorgar och skräpbehållare landade på 100  000 euro.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning