Helsingfors som världens bäst fungerande stad

Webbsidan Världens bäst fungerande stad lanserades för ett år sedan. Nu ska 41 idéer behandlas vidare. Bild: Johanna Ahlstrand

Internationell, tillgänglig och miljövänlig – så här ser invånarnas ideala Helsingfors ut.

Helsingforsbor har haft möjligheten att skicka in idéer till stadens projekt Världens bäst fungerande stad i ett års tid. Nu har staden presenterat de 41 idéerna som ska vidarebehandlas. Här är en sammanfattning av hur Helsingfors skulle se ut om de här idéerna förverkligas.

Engelska blir ett tredje officiellt språk i ett försökt att göra Helsingfors mer internationellt. Staden ska inspireras av Singapore och införa böter för nedskräpning och flera gratis toaletter för alla. Toaletterna finansieras med reklamaffischer och donationer och det finns ett nummer man kan rapportera eventuellt behov av städning eller påfyllning av toapapper till.

Berlin är en föregångare när det gäller parkbänkar, det Helsingfors ska ta modell av. Bänkar ska finnas i varje park, och de ska vara mera ergonomiska för stadens äldre invånare. Bänkarna ska vara fastskruvade, så att ingen kan flytta på dem.

Sopkärlen uppdateras till en större modell med askkopp. Det finns separata skräpkorgar för pantflaskor och burkar, för att de som rotar efter flaskor inte samtidigt river ut annat skräp på marken. Sopkärlen ska högst ha 150 meters mellanrum, åtminstone i centrum. Staden har ansvar över alla sopkärl på offentliga platser.

Helsingforsborna vill se flera parkbänkar och större satsning på parker. Arkivbild. Bild: Dan Andersson

Parker och torg blir en storsatsning. Det ska inte finnas stora, tråkiga, öppna ytor såsom Narinkens torg, utan torg kommer väckas till liv med hjälp av många restauranger och butiker. Ta Hagnäs torg, till exempel – det har livats upp efter att den tillfälliga saluhallen upprättats. Temaparker, med till exempel Mumintema, dyker upp runtom i staden.

Centralgatan är för stor för att vara en gågata. Det löser staden med att dela upp den i två – det ska bli lättare att gå då. Gatan kan delas upp av ett museum som man kan gå igenom. Stadens museer turas om att ställa ut i minimuseet.

Vinterunderhållet förbättras, åtminstone på cykelvägar och fotgängarleder. På vissa gator kan parkering förbjudas en gång i veckan så att staden kan genomföra grundlig plogning.

Staden blir mera tillgänglig, i alla fall för människor i rullstol. Trottoarkanterna är alldeles för höga i dag, speciellt vid övergångsställen.

Miljövänlighet står högt på stadens prioriteringslista. Inom stadens verksamhet slutar man använda engångskärl av plast. Staden har gått med i Östersjöprogrammet och borde försöka minska på utsläpp av mikroplaster i havet. Det ska vara lättare att få tillstånd och att montera solpaneler på höghusens tak.

När det gäller bussbiljetterna ska Helsingfors ta modell av Tammerfors och göra det möjligt att ladda resekorten på nätet. Nätet får också en större roll vad beträffar tidsbokning inom stadens verksamhetsområden. Det blir möjligt för helsingforsare att skriva under fullmakter eller kontrakt och beställa servicessedlar med hjälp av nätbankskoder.

Läs också: Grattis på födelsedagen, Helsingfors! Det här gjorde du bra i år

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning