Helsingfors Skridskoklubb får behålla största delen av sitt bidrag – staden kräver tillbaka bara en liten del

Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

På tisdagen väntades Helsingfors fatta beslut om att kräva tillbaka närmare 60 000 euro av Helsingfors Skridskoklubb, som staden beviljat föreningen 2018. Så blev det inte.

Drygt 4 000 euro är den summa som Helsingfors stad kräver tillbaka av Helsingfors Skridskoklubb rf, HSK, sedan skandalen kring träningsmetoderna briserade i vintras. Då avslöjades att klubbens tränare Mirjami Penttinen mobbat och trakasserat de unga åkarna i klubbens elitlag, utan att klubben ingripit.

På tisdagen beslutade idrottssektionen vid kultur- och fritidsnämnden i Helsingfors att en summa på 4 019 euro ska krävas tillbaka av klubben för verksamheten 2018. Beredningen och biträdande borgmästaren Nasima Razmyar hade ändå föreslagit att hela stödsumman för 2018, alltså 57 421 euro, skulle krävas tillbaka på grund av att klubben inte följt de etiska principerna för motion och idrott.

Ett motförslag som gick ut på att kräva tillbaka 7 procent av den här summan, alltså samma andel som de två representationslagen utgör, vann efter en knapp omröstning under tisdagen. Sektionen konstaterar i sitt beslut att det finns 660 skridskoåkare i klubben, varav 45 ingår i de lag där man brutit mot de etiska reglerna.

Genom att kräva tillbaka bidraget bara till den del det kan anses handla om de berörda grupperna anser sektionen att man kan garantera alla skridskoåkares hobby på ett rättvist sätt.

Vad gäller årets bidrag anser sektionen att HSK har vidtagit tillräckliga åtgärder för att bidrag om drygt 18 400 euro för verksamheten och 46 000 euro för lokalhyror ska kunna beviljas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning