Helsingfors rankas som världens tionde bästa cykelstad – får kritik för långsam utveckling och stadscyklarnas vinterpaus

Tionde bäst i välden. Helsingfors närmar sig toppen bland de bästa cykelstäderna. Bild: Laura Ukkonen/Lehtikuva

Plats tio är Helsingfors hittills bästa placering i jämförelsen.

Helsingfors är världens tionde bästa stad för cyklister. Det slår en dansk undersökning fast och prisar bland annat Helsingfors ambitiösa målsättningar för cykeltrafiken och byggandet av nya cykelrutter.

Jämförelsen görs av planeringsbyrån Copenhagenize vartannat år. Senast var Helsingfors på plats 18.

Helsingfors stads cyklingskoordinator Reetta Keisanen är glad över erkännandet.

– De moderna cykelbanorna som nämns i priset är resultatet av ett mångårigt arbete och det är fint att arbetet belönas på internationell nivå. Nu vet vi att Helsingfors är inne på rätt spår och vi fortsätter arbetet så att vi kan höja placeringen ett snäpp i taget, säger Keisanen i ett pressmeddelande.

Helsingfors fick också förbättringsförslag. De gällde bland annat att det vore bra att skynda på utvecklingen och finansieringen av cykelleder samt avsaknaden av statligt stöd för ändamålet.

Kritik riktades också mot att stadscykelsystemet är stängt under vinterhalvåret fast många fortsätter att cykla året om.

– Vi kommer nu att fokusera på de utvecklingsmöjligheter som nämndes, till exempel förverkligandet av ett nätverk av cykelrutter, säger Keisanen.

I årets jämförelse valdes Köpenhamn till bästa cykelstad för tredje året i sträck. På andra och tredje plats kom Amsterdam och Utrecht i Nederländerna.

En uppstickare på listan är Oslo som hoppade från plats nio upp till plats sju. Oslo kan med sina liknande omständigheter fungera som ett gott exempel för Helsingfors, skriver staden i pressmeddelandet.

Helsingfors kommer också att få hjälp av modellstaden Köpenhamn i och med EU-projektet Handshake där städer stöder varandra i utvecklandet av cykeltrafiken.

Är Helsingfors en bra cykelstad?

Laddar ... Laddar ...

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning