Helsingfors polischef Lasse Aapio stängs av under rättsprocessen

Lasse Aapio.Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Inrikesministeriet har beslutat att stänga av chefen för Helsingforspolisen från sin tjänst tills hans fall har behandlats i domstol. Åtalet är en del av härvan kring narkotikarotelns tidigare chef Jari Aarnio.

– Det är inte ett ställningstagande för eller emot åtalet. Vi ansåg att Aapio inte har förutsättningar för att leda Helsingfors polisinrättning under rättsprocessen. Medborgarnas förtroende för polisen och andra myndigheter måste beskyddas i alla situationer, säger inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) i ett pressmeddelande.

Avstängningsbeslutet träder omedelbart i kraft. Lasse Aapios uppdrag sköts temporärt av biträdande polischef Heikki Kopperoinen.

Riksåklagare Raija Toiviainen väckte den 2 maj åtal för brott mot tjänsteplikt mot tre högt uppsatta poliser för hur man har använt och registrerat personer som informationskällor.

Genominformation förutspås ge bättre hälsa – men vad är ett genom egentligen?

Människans arvsmassa, hennes genom, är som ett bibliotek med oerhört mycket information. Därför väntas genominformation ge svar på många frågor om sjukdomar. 23.5.2018 - 00.00