Helsingfors polischef Lasse Aapio stängs av under rättsprocessen

Lasse Aapio.Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Inrikesministeriet har beslutat att stänga av chefen för Helsingforspolisen från sin tjänst tills hans fall har behandlats i domstol. Åtalet är en del av härvan kring narkotikarotelns tidigare chef Jari Aarnio.

– Det är inte ett ställningstagande för eller emot åtalet. Vi ansåg att Aapio inte har förutsättningar för att leda Helsingfors polisinrättning under rättsprocessen. Medborgarnas förtroende för polisen och andra myndigheter måste beskyddas i alla situationer, säger inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) i ett pressmeddelande.

Avstängningsbeslutet träder omedelbart i kraft. Lasse Aapios uppdrag sköts temporärt av biträdande polischef Heikki Kopperoinen.

Riksåklagare Raija Toiviainen väckte den 2 maj åtal för brott mot tjänsteplikt mot tre högt uppsatta poliser för hur man har använt och registrerat personer som informationskällor.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22