Helsingfors planerar att flytta konstmuseet Ham österut

Konstmuseet Ham har kring 200 000 besökare per år och är Finlands fjärde populäraste museum. Helsingfors stad äger Tennispalatset. Bild: HBL-arkiv

Helsingfors konstmuseum Ham kunde övertas av en stiftelse och flytta från Tennispalatset till Söderviks gasklocka.

Det föreslår en arbetsgrupp som utrett framtiden för museet. Utredningen överräcktes till borgmästare Jan Vapaavuori på fredagen.

Arbetsgruppen tillsattes för ett år sedan för att granska Hams roll i förhållande till det förnyade museifältet i Helsingfors. I augusti i fjol öppnade bland annat Amos Rex i Glaspalatset.

– Helsingfors har utvecklats betydligt som kulturstad de senaste åren. Vi har fått flera nya konstaktörer och publiken har hittat museerna på ett helt nytt sätt. Staden vill nu försäkra sig om att Ham även i fortsättningen kommer att höra till toppmuseerna i Norden, säger Vapaavuori i ett pressmeddelande.

Enligt utredningen är de nuvarande utrymmena i Tennispalatset för stora med tanke på vilka utställningar som visas där. Museet ska ändå ligga centralt och vara lättillgängligt. Därför föreslår man en ny placering i en av gasklockorna i Södervik.

På det gamla kraftverksområdet i Sörnäs har staden satsat på att bygga upp ett kulturcentrum med utställningar, graffitigalleri, bryggeripub och restaurang. Sommartid ordnas där stora evenemang och musikfestivaler.

Arbetsgruppen har även tittat på alternativa organisationsmodeller. En möjlighet är att konstmuseet tas över av en stiftelse enligt samma modell som till exempel Högholmen. Ett annat förslag är att konstmuseet fortsätter verka och utvecklas inom stadens kultur- och fritidssektor.

Jan Vapaavuori säger till Helsingin Sanomat att Tennispalatset finns på stadens lista över fastigheter som kan säljas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning