Helsingfors öppnar vaccinering för ny grupp

Helsingfors stad vaccinerar för tillfället med vaccin från bolagen Astra Zeneca och Pfizer. Den som vaccineras kan inte välja vaccinet själv. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

På onsdag eftermiddag kan helsingforsare som fyller 65–69 i år börja boka tider för coronavaccinering.

På onsdag eftermiddag den 31 mars klockan 14 kan personer födda 1952–1956 börja ställa sig i kö för coronavaccin i Helsingfors. Tiderna bokas per telefon 0931 046 300 eller via nätet på adressen Coronavaccinbokning.fi. Snabbast kommer man fram genom att boka över nätet, meddelar staden. Telefontjänsten har öppet vardagar klockan 8–18.

För at få sin spruta ska man åka antingen till Busholmen, Mässcentrum, Malm eller Kvarnbäcken.

Samtidigt som den nya gruppen börjar vaccineras fortsätter vaccineringen av äldre personer. I Helsingfors har redan 88 procent av dem som fyllt 80 vaccinerats. I åldersgruppen 75–79 har 84 procent vaccinerats och i gruppen 70–74-åringar har 51 procent fått sprutan.

Parallellt med föregående grupper vaccineras personer som hör till riskgrupp 1 och alltså vid smitta löper hög risk för att få en svår form av covid-19. Vaccineringen för personer i riskgrupp 2 startar efter påsk, den 7 april.

I ett pressmeddelande från staden säger direktören för hälsovårds- och missbrukartjänster Leena Turpeinen att vaccineringen för personer som fyller 65–69 i år kan inledas nu för att staden har vaccindoser som lämpar sig för den gruppen.

– Nya studier visar att de vacciner som används i Helsingfors, från Astra Zeneca och Pfizer, skyddar väl mot allvarliga former av covid-19. Skyddet mot en allvarlig form av sjukdomen är nästan hundraprocentigt, säger hon.

Vaccinet ges i två doser. Den andra dosen ges, enligt rekommendation från Institutet för hälsa och välfärd, 12 veckor efter den första. Tidpunkten för den andra vaccineringen bokas i samband med att den första sprutan ges.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning