Helsingfors kulturpris till Viva Granlund

Konstnärsaktivist. Viva Granlund prisas för sin konst i stadsrummet – och för att ha tagit kampen mot stadens byråkrati. Bild: Mika Ruusunen

Hon har brutit sig igenom betongmuren mellan stadskonst och stadsbyråkrati, säger kulturnämndens ordförande Jukka Relander.

Bildkonstnär Viva Granlund tilldelas Helsingfors kulturpris 2016. Granlund, som arbetat i gränszonen mellan konst och stadsaktivism, är framför allt känd för sina väggmålningar i urbana rum. De kan bland annat ses längs Industrigatan, i Malm, vid Hagnäs strand, Böle station och cykelleden Banan.

I ett pressmeddelande framhåller Helsingfors stad att väggmålningarna dagligen framkallar beundran hos förbipasserande: "Arbetena är mer än målningar, de är både ett mål och en performance som uppmuntrar till aktivitet och skapar både en flyktig och mer varaktig diskussion".

– Viva Granlund har mot alla odds brutit sig igenom betongmuren mellan stadskonst och stadsbyråkrati. Hon har genom sina arbeten och sitt initiativtagande visat att staden kan och bör förändras. Konstnärer kan påverka den vardagliga miljön och även stadens tjänstemän. Tack vare Viva Granlund är Helsingfors lite mer lik en modern europeisk storstad, säger Jukka Relander, ordförande för kultur- och biblioteksnämnden, som delar ut priset.

Själv konstaterar Viva Granlund att hon arbetat med konst i stadsrummet i över tio år.

– Det är toppen, säger hon om priset.

Men det är inte alltid gatukonsten betraktats med blida ögon av beslutsfattarna. Tidigare har den avfärdats och bekämpats som klotter och i prismotiveringen lyfts därför också Granlunds roll som brobyggare fram. Hon har en del i att gatukonsten i dag fått en position som "en del av den lagliga samtidskulturen". Det har utöver en konstnärlig vision krävt "beslutsamhet och initiativtagande" i kontakterna med stadens ämbetsverk, skriver kulturnämnden.

Frihet behövs

Att förutsättningarna för stads- och gatukonstnärer är bättre än under den strikta nolltoleransens tid, håller Granlund med om.

– Åtminstone för egen del har jag väldigt bra kontakter med byggnadsverket. Det har gått mycket framåt. Tidigare måste jag sätta fanérskivor på väggarna, så att det inte skulle likna graffiti.

Men också om Granlund är glad åt myndigheternas mer pragmatiska inställning till konst i stadsrummet, oroar hon sig för att den allt trendigare stadskonsten också kan bli för inhägnad och kontrollerad:

– Då blir konsten ett dekorerande av ytor. Den fria konstnären behöver en möjlighet att jobba vidare. Jag vill själv välja min plats, och så frågar jag om lov av den som nu äger den – och sen börjar jag måla. Förstås måste jag göra en skiss, men jag har hemskt stor frihet med motiv och innehåll och det är viktigt. Sen när staden börjar kontrollera "var" och "vem" blir det procentkonst och beställningsarbeten. Så det skulle gälla att behålla också de friare formerna.

Helsingfors kulturpris delas ut årligen av staden till en konstnär bosatt i Helsingfors "för betydande konstnärliga meriter eller betydande arbete för kulturlivet i Helsingfors". Prissumman ligger på 10 000 euro och delas ut av Helsingfors kultur- och biblioteksnämnd. Vid utdelningen i Gamla Rådhuset på tisdagen fick också 65 andra konstutövare personliga konststipendier till en helhetssumma om 227 500 euro.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning