Helsingfors kulturpris till skådespelaren Esko Salminen

Ära, berömmelse och 15 000 euro tillföll skådespelaren Esko Salminen som på måndagen fick ta emot Helsingfors kulturpris 2017.

Enligt prismotiveringen är Esko Salminens (f. 1940 i Helsingfors) karriär en oskiljaktig del av den inhemska teater- och filmhistorien: "Den förbryllande mångsidige, överallt uppskattade och älskade Salminen har skapat en unik karriär inom teatern, som sträcker sig över 70 år – och som ännu fortsätter. Salminen har beundrats av flera publikgenerationer med tolkningar av både tragiska och komiska roller och blivit en av de mest betydande finländska scenkonstnärerna."

Första gången Salminen stod på scenen var han fem år gammal. Sedermera har det blivit många teaterroller, i synnerhet på Finlands nationalteater, men också på Helsingfors stadsteater och Åbo stadsteater. Ofta har han spelat Shakespeare. På vita duken debuterade han med sina skådespelarföräldrar i filmen Bakom gatuspegeln år 1949, men bland filmrollerna märks också insatser i Stjärnorna, Kommissarie Palmu, Poeten och hans musa, Niskavuori och Den förlorade sonen.

Konstnärspriser

Helsingfors kultur- och biblioteksnämnd har förutom kulturpriset också delat ut konstnärspriser om 5 000 euro. I år belönades golv- och luftakrobaten Sade Kamppila, danskonstnären Sonya Lindfors och samhällskonstnären Ninni Perko.

Besluten om kulturpriset och årets konstnärer år 2017 fattades av Helsingfors kultur- och biblioteksnämnd, som avslutade sin verksamhet den 31 maj, då fullmäktigeperioden tog slut och Helsingfors stads nya ledningssystem och organisation trädde i kraft. Hädanefter är det kultur och fritidsnämnden som kommer att bestämma om de årliga kultur- och konstpriserna.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00