Helsingfors kan få maxgräns för antalet barnskyddsklienter

Helsingfors kan lägga tak på antalet klienter per socialarbetare inom barnskyddet. Bild: Mostphotos

Helsingfors kan lägga ett tak på antalet barnskyddsklienter per socialarbetare. Stadsstyrelsen har tagit ställning för en gräns på 30 klienter per socialarbetare.

Barnskyddet har i många kommuner redan länge knäat under stor arbetsbörda. En stor del av socialarbetarna har fler klienter än de hinner med – mellan 30 och 130 klienter då socialarbetarfacket rekommenderar högst 30 klienter per socialarbetare, visar Kommunförbundets utredning från i vintras.

Några maximigränser för antalet klienter i barnskyddet finns inte, och omsorgsminister Annika Saarikko har hittills inte sett anledning att lagstifta om maxgränser.

Nu kan ändå Helsingfors göra slag i saken på egen hand. I måndags tog stadsstyrelsen i Helsingfors ställning för att resurserna för barnskyddet ska ökas så att antalet klienter per socialarbetare inom barnskyddet är högst 30, då det gäller öppenvården och barn som är placerade utanför hemmet. Stadsstyrelsen röstade om en motion med Maria Ohisalo (Gröna) som första undertecknare. Av de närvarande var det bara Samlingspartiets medlemmar som röstade mot ändringen.

Situationen i Helsingfors är ändå bättre än på många andra håll i landet. För tillfället har socialarbetarna inom barnskyddets öppenvård i snitt 40 klienter per man, och då det gäller placeringar strax under 30.

Förslaget går nu vidare till fullmäktige. Vid Social- och hälsovårdsministeriet pågår för tillfället en flerdelad utredning kring barnskyddet på nationell nivå som ska vara klar före slutet av året.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning