Helsingfors hovrätt tar sig an mordåtalet mot Jari Aarnio – både Aarnio och åklagaren överklagade tingsrättens dom

Helsingfors hovrätt började behandla mordåtalet mot den före detta polisen Jari Aarnio på måndagsmorgonen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Det har blivit hovrättens tur att nysta i det uppmärksammade mordet på Volkan Ünsal i oktober 2003. – Jag tror inte att någon part har särskilt mycket nytt att komma med jämfört med tingsrättens behandling, säger åklagaren.

Den omfattande rättsprocessen kring Jari Aarnio, tidigare chef för Helsingforspolisens narkotikaenhet, fick ytterligare ett nytt kapitel på måndagen. Helsingfors hovrätt började då behandla ett mordåtal mot Aarnio och en tidigare ledare för den kriminella organisationen United Brotherhood.

Åtalet gäller mordet på svenskturkiska Volkan Ünsal. Ünsal dödades i oktober 2003 i Nordsjö i Helsingfors, och fyra personer har redan tidigare dömts för mordet.

I fjol, 17 år efter händelsen, åtalades även Jari Aarnio och den tidigare United Brotherhood-ledaren för mordet på Volkan Ünsal. Helsingfors tingsrätt ansåg att Aarnio känt till mordplanerna men låtit bli att stoppa mordet, och dömde honom till livstids fängelse för mord. Enligt tingsrätten gjorde Aarnio sig skyldig till ett så kallat oäkta underlåtenhetsbrott genom att inte försöka hindra mordet.

Åtalet mot den tidigare United Brotherhood-ledaren förkastades i tingsrätten. Tingsrätten ansåg att åklagaren inte kunnat bevisa att den åtalade tidigare gängledaren skulle ha varit delaktig i mordet.

Både Aarnio och åklagaren överklagade tingsrättens dom, och nu är det hovrättens tur att ta ställning till fallet. Aarnio kräver att Helsingfors hovrätt förkastar mordåtalet mot honom.

Enligt försvaret hade Aarnio ingen sådan förhandsinformation om mordet på Volkan Ünsal som skulle ha gjort det möjligt för honom att sätta stopp för mordplanerna. Försvaret hävdar att Aarnio endast hört ett vagt rykte om våldsdådet i förväg.

SPT lyckades inte nå Jari Aarnios försvarsadvokat Riitta Leppiniemi per telefon på måndagen.

Åklagaren litar på samma bevisföring

Åklagaren yrkar på att Aarnios besvär avslås och att också den andra åtalade personen döms till livstids fängelse för mord. Enligt åklagaren har den tidigare gängledarens andel i planeringen och utförandet av mordet på Volkan Ünsal varit större än vad tingsrätten kom fram till i sin dom.

–  Tingsrättens motivering när det gäller förkastandet av åtalet mot [den tidigare gängledaren] var inte övertygande. Åklagarsidan litar på samma bevisföring som i tingsrätten och hoppas att hovrätten tolkar den på ett annat sätt, säger distriktsåklagare Perttu Könönen vid Södra Finlands åklagardistrikt.

Könönen förutspår att rättegången i Helsingfors hovrätt kommer att ha stora likheter med tingsrättens behandling av fallet.

–  Jag tror inte att någon part har särskilt mycket nytt att komma med jämfört med tingsrättens behandling. Ibland behandlas sådana här fall två gånger i rättssystemet, så är det bara.

Helsingfors hovrätt har reserverat tid för rättegången kring mordet på Volkan Ünsal till början av november. Tidsplanen innefattar ett tjugotal behandlingsdagar.

Både Jari Aarnio och den tidigare United Brotherhood-ledaren har dömts för brott tidigare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning