Helsingfors höjer barnträdgårdslärarnas löner

Bild: Mostphotos

Från årsskiftet stiger barnträdgårdslärarnas löner med 175 euro i Helsingfors. Också andra yrkesgrupper inom småbarnsfostran, socialarbete och hemvård ska få lönelyft.

Förhandlingarna om avtalsmässiga löneförhöjningar för kommunbranschen har avslutats, och Helsingfors har utifrån dem dragit upp huvudlinjerna för hur löneförhöjningarna ska riktas. Samtidigt har staden gjort upp en plan för löneutvecklingen på långsikt, och hur den ska utfalla under 2019.

Åtminstone barnträdgårdslärare, barnskötare, familjedagvårdare och chefer inom småbarnsfostran hör till dem som får löneförhöjning. Också olika yrkesgrupper inom socialarbete och hemvård och några yrkesgrupper till kommer att få påökt.

Staden satsar också på tillägg som bygger på personlig prestation. Det gäller alla grupper. I övrigt förhandlar staden närmare med personalorganisationerna om exakt hur löneförhöjningarna ska riktas.

Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet omfattar 26 000 av Helsingfors 37 000 anställda. Grupper som lärare, läkare och teknisk personal omfattas av andra avtal, och om deras löneförhöjningar avtalas under slutet av året.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning