Helsingfors har allt – även kossor

Urbana kor. Korna vid undersökningsgården i Vik får beta i lantlig miljö fast de endast befinner sig några kilometer från stadskärnan. På Helsingforsdagen har du möjlighet att få en inblick i hur en modern mjölkningsmaskin fungerar och se korna som finns närmare än du kanske tänkte dig. Bild: Karl Vilhjálmsson

På söndag blir det en kavalkad av program i olika delar av Helsingfors. Det blir middag på Esplanaden och invigning av Tölöviksparken – i ett av evenemangen medverkar också korna från universitetets bondgård i Vik.

På fälten utanför Helsingfors universitets undersökningsgård i Vik lunkar korna stillsamt omkring på bete. En traktor med släpvagn jobbar sig framåt i leran på andra sidan åkern. Men samtidig skymtar man också höghus och industriskorstenar i distansen – de påminner om att man faktiskt befinner sig bara några kilometer från huvudstadens centrum.

Bland annat de här urbana korna har man chansen att få se en skymt av under Helsingforsdagen på söndag. Vid undersöknings- och forskningsgården ordnar Helsingfors stad med hjälp av universitetet en besöksdag för alla intresserade. På agendan står bland annat mjölkning halv sju på morgonen. I moderna bondgårdar sker mjölkningen ändå med hjälp av en robot. Pallen och mjölkhinken kan man alltså lämna hemma.

Efter en titt in hos korna fortsätter rundvandringen med guidning till olika forskningsprojekt på fälten och på sumpmarkerna i närheten.

– Vi kommer också att få bekanta oss med åkerrobotar som studerande har byggt. Varje år deltar jord- och skogsbruksstuderande tillsammans med ingenjörsstuderande från Aalto-universitetet i en jordbrukstävling som går ut på att bygga en miniatyrrobot för åkerarbete. Finlands lag har brukat klara sig mycket bra i vissa tävlingsklasser, säger Miika Kahelin, chef för undersöknings- och forskningsgården.

Rundturen på gården ordnades också i fjol, då för första gången. För undersökningsgården är detta ett ypperligt tillfälle att informera allmänheten om hurdan forskning det är man håller på med i Vik. Enligt Miika Kahelin är det även viktigt att berätta för stadsborna varför gården är viktig och har sin plats i Helsingfors.

– Som mot så många andra riktas planläggnings- och byggningspress också mot oss. Till gården hör hundratals hektar åker och skog. Men det är viktigt att vi finns just här eftersom det är så nära till resten av universitetet. Jag tror att just bland annat vår tillgänglighet till resten av fakulteten har gjort Helsingfors universitet till ett av världens toppuniversitet i fråga om jord- och skogsbruk.

– Hela rundturen räcker ungefär 2 timmar. Vi förväntar oss omkring ett trettiotal deltagare – ungefär lika många som i fjol. Jag litar på att den tidiga tidpunkten håller deltagarantalet i schack, säger Miika Kahelin med ett skratt.

Middag mitt på gatan

I år får också en av de senaste årens favoriter fortsättning, nämligen middagen under bar himmel på Esplanaden. Inför middagen kommer arrangören Yhteismaa att placera ut bord och bänkar för 1000 personer längs med Norra Esplanaden. De första 800 biljetterna släpptes i mitten av maj och enligt arrangören tog det inte mera än 3 minuter och 56 sekunder innan det var slutsålt. Resten av biljetterna fanns att köpa i stadshuset på måndagen men också de såldes slut inom några minuter.

– Middagen har varit enormt populär bland helsingforsarna. Om man blivit utan biljett kan man komma till Esplanaden lite före middagen börjar och fråga efter avbokade platser, det finns alltid några som inte kan komma fast de har biljett, tipsar Marianne Saukkonen från Helsingfors stad.

Till middagen ska man ta egen mat och dryck, arrangörerna bjuder endast på mineralvatten. Eftersom middagen ordnas utomhus spelar vädret en stor roll i hur lyckat evenemanget blir. Tidigare år har middagsgästerna flera gånger haft otur med vädret och på arrangörshåll har man skojat om en besvärjelse.

– Det verkar alltid regna på Helsingforsdagen. Vi får hoppas att det är soligt den här gången, säger Tanja Jänicke, producent på Yhteismaa.

Parkkalas

Bland de större programpunkterna på söndag är också invigningen av Tölöviksparken, som specifikt är planerad för just evenemangsbruk. För de tusen första besökarna finns litet tilltugg och i programmet finns guidade rundturer, musik, "mölkky"-spel och jättesåpbubblor. Till parken, som till de flesta evenemang under Helsingforsdagen är inträdet fritt och ingen anmälning krävs.

Något som är nytt för i år är att vissa evenemang också tolkas till teckenspråk, däribland valet av och prisutdelningen till "Stadin friidu" och "Stadin kundi" samt barnkonserten Maltti och Valtti.

– I år ordnas också för första gången en frågesport, där vinnarens utnämns till Helsingfors frågesportskung och till delas en vandringspokal. Man kan delta fram till klockan 16 i Dianaparken. Det är meningen att göra frågesporten till en återkommande tradition för kommande Helsingforsdagar, säger Marianne Saukkonen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning