Helsingfors gör tummen ned åt Terho och Niinistö – vill inte ha frivillig svenska

Helsingfors vill inte experimentera med svenskan.Bild: Mostphotos

Fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors tycker inte att Helsingfors ska gå med i experimentet med frivillig svenskundervisning, som fullmäktigeledamöterna och ministrarna Sampo Terho och Jussi Niinistö föreslagit.

Tvåspråkighet är en rikedom i en nordisk välfärdsstad som Helsingfors, skriver fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors i beredningen av Sampo Terhos (Blå) och Jussi Niinistös (Blå) motion om att staden ska gå med i experimentet med att göra det andra inhemska språket frivilligt i skolan.

Språkexperimentet är ursprungligen Sannfinländarnas, nu också Blå framtids, käpphäst för att bli av med den obligatoriska svenskundervisningen i grundskolan. Det är Utbildningsstyrelsen i samarbete med Kultur- och undervisningsministeriet som håller i trådarna för experimentet, och kommunerna kan anmäla intresse för att delta.

Utbildningsadministratörerna i Helsingfors har ändå föga förståelse för förslaget att Helsingfors skulle delta i experimentet. Avsikten med experimentet är att ge eleverna möjlighet att läsa andra språk i stället för det andra inhemska och på så vis bredda språkutbudet, men tjänstemännen anser att det knappast är ändamålsenligt i Helsingfors som redan har ett brett språkutbud.

Dessutom: Staden är en stark såväl svensk- som finskspråkig verksamhetsmiljö där det är ändamålsenligt att garantera eleverna möjlighet att verka i en tvåspråkig stadsmiljö, heter det i beredningen, som också betonar det nordiska sammanhanget.

Fostrans- och utbildningsnämnden behandlar ärendet på tisdag.

Hur du kan få en låg låneränta

När man tecknar ett lån finns det många lånegivare som tycks ge bra villkor, men som sedan tar ut både dolda räntor och oförutsedda avgifter. Trots att det idag är riktigt vanligt att ta lån så kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter och tänka på när man lånar pengar. Därför sammanfattar vi här några av våra bästa tips för att hjälpa dig att hitta rätt i lånedjungeln. 14.6.2018 - 14.03