Helsingfors för japaner och koreaner i ny guidebok

Soppkrögaren Marc Aulén kallar sig för en världsmedborgare med finskt pass. Det här med att inte känna sig riktigt hemma någonstans gör att han ser Helsingfors med samma ögon som den ivriga turisten.

Han har finlandssvenska föräldrar men bodde i barndomen i Belgien, Norge, Sverige och Storbritannien.

– Pappa jobbade på Ford och beskedet om att vi skulle flytta kunde komma på 24 timmar. Ett företag plockade ihop våra saker och så bodde vi på hotell på det nya stället innan vårt nya hem var klart.

Att växa upp på till en sådan här rotlöshet, menar han, var inte något vidare. Trots att han nu bott närmare 40 år i "Hesa" och hyser en stark kärlek för staden kallar han den inte för sitt hem. Han kommer från lite överallt, på gott och ont.

Marc Aulén är van vid att uttryckligen japanska turister hittar fram till hans krog Qulma i Kronohagen. Så, tänkte han, varför inte skriva en avslappnad guidebok om Helsingfors för dem. Och för alla andra turister också för den delen. Bilderna har tagits av Jaeseong Park, som också bott i Finland flera år.

– Redan på den tiden då jag hade Soppakeittiö (en krog, reds. anm.) kom det två dussin japaner dit om dagen. Till Qulma kommer det en handfull om dagen. Av någon anledning rör de sig i små grupper, de brukar vara högst tre, ler han.

Marc Aulén är soppkrögaren som blev författare till en turistguide om Helsingfors på engelska. Bild: Richard Nordgren

Strömmen japaner som vill äta hans soppor kommer sig bland annat av att han figurerat i flera japanska guideböcker.

The Helsinki Book ger han ut själv och planerar redan att sälja rättigheterna till Sydkorea så att ett företag där kan ge ut den på koreanska. För Japans del har han tankar om att använda sig av crowdsourcing, det vill säga att be japanska användare på nätet om hjälp med att översätta den till japanska.

Är det inte lite oväntat att en krögare bestämmer sig för att ge ut en guidebok på engelska?

– Jag tycker om att inte göra saker som andra. De turistböcker som finns om Helsingfors är kopior av varandra. Det är kalla fakta och bilder på björkar och bastur i dem.

Han upplever att de traditionella turistguiderna är lite trista och anemiska. Och absolut inte personliga.

– I The Helsinki Book berättar jag vad jag själv skulle göra i Helsingfors.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning