Helsingfors fick välja och valde Saml igen

Valfrihet. Det är framtiden, anser Samlingspartiet. Och helsingforsarna säger ja tack. Tack, säger också Jan Vapaavuori, hela kampanjens ansikte utåt.

– Jag minns så bra en lördagskväll för två veckor sedan. Jag hade varit på basketmatch och skulle hem när min kampanjchef ringde och sade att du måste gå en sväng till Narinken i Kampen och träffa väljare. Där i mörkret stod åtta av våra unga kandidater som delade ut varm korv. Alla andra partier hade gått hem. Kampanjstugorna var stängda. Det säger allt om hur hårt vi arbetat för den här framgången. Tack, snälla ni.

Det sade Jan Vapaavuori som tidigt i går kväll kunde utses till både röstkung och borgmästare i Helsingfors.

Vid 22.40 hade han nästan 16 000 röster vilket kan jämföras med borgmästarkonkurrenterna Anni Sinnemäkis (Gröna) och Tuula Haatainens (SDP) – Vapaavuori hade då fått över tio tusen röster mera. En timme senare hade Vapaavuori fått nästan 30 000 röster.

Sinnemäki, vars parti följde resultaträkningen på rockklubben Tavastia på ett stenkasts avstånd från Samlingspartiets valvaka vid Narinken, erkände snabbt att Vapaavuori därmed sannolikt är borgmästare i Helsingfors.

Då Jan Vapaavuori anlände till restaurang Maxine hade inte ens 40 procent av rösterna i huvudstaden räknats, men Saml såg ut att gå mot en stadig seger.

– Det här är en tydlig signal, tycker jag. Helsingfors fortsätter att vara blått och visar vägen för hela landet, sade Vapaavuori.

Vapaavuori tror att jordskredssiffrorna är ett stöd för den linje han lyft fram i sin valkampanj. Han har i debatterna framför allt betonat att man inte bara ska diskutera sådant som är specifikt för Helsingfors utan också relationen mellan Helsingfors och riket samt konkurrensen med Stockholm, Köpenhamn och Amsterdam.

Mot en bekväm seger

Det såg bra ut för Samlingspartiet redan tidigt på söndagskvällen då en ännu mindre andel förhandsrösterna var räknade.

– Jag har på känn att vi är nummer ett ännu i kväll, sade partiordförande Petteri Orpo och såg verkligen ut att mena det.

Partisekreterare Janne Pesonen berättade om en "helt fantastisk" valkampanj.

– Vi har åkt buss genom hela Finland och besökt alla kommuner på fastlandet. Många bra minnen.

Klockan 20.11 hade lite drygt 34 procent av förhandsrösterna i Helsingfors räknats. Då går en av Samlingspartiets allra mesta frontfigurer Ben Zyskowicz upp på scenen och säger:

– Vi är åtta pinnhål före De gröna och de kommer att knappa in. Men inte tillräckligt mycket. Mot bakgrunden av historisk fakta kommer de inte att gå om oss. Jan Vapaavuori är borgmästare i Helsingfors.

Zyskowicz fick rätt, rejält rätt.

Efter ytterligare någon kort intervju med partidignitärer sökte sig festpubliken till bardisken. Nu var det inte längre enbart öl som gällde. Beställnigarna handlade om mousserande vin och – champagne.

Inte helt fel i enkäterna

Klockan 22.35 var Petteri Orpo tillbaka på Maxine – nu för att fira en säkrad valseger, nationellt och i landets huvudstad.

– Nå, nu vågar jag säga det. Vi har nog vunnit.

Helsingin Sanomats enkät som publicerades första veckan i april kom nära sanningen när det gäller största partiet i staden. Då hade Samlingspartiet ett aningen större stöd bland väljarna än De gröna i Helsingfors.

Gallupen gav Samlingspartiet 25,9 procent och De gröna 24,7 procent. Tidningen frågade också stadsborna vem de vill se som sin borgmästare. 31 procent svarade att Jan Vapaavuori är mest lämpad för uppgiften. 19 procent höll på De grönas Anni Sinnemäki.

I Yles motsvarande enkät i januari var rollerna ombytta. Då verkade De gröna glida mot en valseger i huvudstaden.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning