Helsingfors fick ny generalplan efter maratonmöte

På onsdag eftermiddag samlades demonstrander på Senatstorget för att protestera mot generalplanen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Helsingfors stadsfullmäktige har godkänt den omtvistade generalplanen efter ett över sex timmar långt maratonmöte. Fullmäktige röstade om planen flera gånger innan den slutligen godkändes under natten till torsdagen.

Det bärande temat i den nya planen är att kollektivtrafiken och den lätta trafiken ska gynnas på bilisternas bekostnad. Generalplanen gör det möjligt för Helsingfors att växa och ha minst 860 000 invånare 2050.

Generalplanen innehåller bland annat byggande av stadsbulevarder vid infartslederna till Helsingfors och bostäder i Centralparken som gör att parken blir mindre.

Förslaget att lämna bort Centralparken från den nya generalplanen föll med rösterna 55-30.

Det som engagerade fullmäktigeledamöterna mest var just Centralparken samt Malms flygfält.

Under de närmaste årtiondena sker grovt räknat en tredjedel av byggandet i Helsingfors i de nuvarande bostadsområdena. Ytterligare en tredjedel byggs vid de så kallade stadsbulevarderna och resten i nya områden så som Malms flygfält.

Byggandet på Malms flygfält är en knepig fråga. Ett medborgarinitiativ om att flygfältet bör bevaras samlade över 50 000 underskrifter och kommer därför att behandlas i riksdagen.

Staten har dock redan beslutat lägga ner Finavias verksamhet på flygfältet och Helsingfors stad äger marken. Därför är det knappast troligt att riksdagen längre blandar sig i frågan.

Godkännandet av generalplanen innebär inte att allt som finns i det godkänns som sådant. Till exempel gränserna för de områden som byggs slås fast först i detaljplanen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning