Helsingfors Festspel firar i Brunnsparken

Helsingfors Festspel firar sitt femtioårsjubileum med en gratiskonsert i Brunnsparken på söndag. Festspelen invigs med en hyllning till Esa-Pekka Salonen.

Esa-Pekka Salonen, Finlands internationellt mest kände dirigent, firar sina 60 år med Nationaloperans kör och orkester och flera stjärnor. Evenemanget arrangeras på fredag då festspelen drar i gång.

En annan höjdpunkt under årens festspel är urpremiären på Tero Saarinen Companys verk Zimmermann Trio i Musikhuset. Verket ackompanjeras av Helsingfors Stadsorkester med Susanna Mälkki som dirigent.

Årets festspelskonstnär är David Hockney, känd för bland annat sina målningar med ensamma män vid swimmingpoolen och för sina landskapsmålningar. Utställningen i Helsingfors Konsthall är den största presentationen av Hockney som någonsin visats i Finland.

Konstens natt arrangeras torsdagen den 23 augusti. Natten kulminerar i det spanska kollektivet La Fura Dels Baus luftkoreografi Human Net som är ett nät av människor i samarbete med 42 frivilliga. Verket föds genom den strömmande rörelsen av människor som bildar olika formationer hängande från en balk som bärs upp av en lyftkran och det visas över Senatstorget.

Helsingfors Festspels 50-årsfest sammanfaller med föreningen för levande musik, ELMU:s 40-årsjubileum. Tillsammans ordnar de en gratiskonsert i Brunnsparken med bland annat Maija Vilkkumaa, von Hertzen Brothers, Litku Klemetti, Töölön Ketterä och Isac Elliot samt Paperi T och UMO på scen. Konserten arrangeras på söndag.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03