Helsingfors festspel besviket: ingen nytta av regeringens beslut

Evenemangsstiftelsens vd Stuba Nikula hade hoppats på mer av regeringen. Bild: Cata Portin/HBL-arkiv

Regeringens beslut att ställa in festivalerna till slutet av juli väcker indignation hos festspelens arrangör.

– Det mest problematiska är tidsbegränsningen och att regeringens beslut inte gäller augusti då Helsingfors festspel ordnas. Konstens natt är det enskilt största evenemanget, men också festivaltältet rymmer 1300 och Musikhuset 1700 personer, säger Helsingfors evenemangsstiftelses vd Stuba Nikula.

– Nu måste vi fatta våra egna beslut. Om det hade funnits en linje från regeringen hade vi kunnat åberopa force majeur. Om vi själva själv ställer in, måste vi betala 100 procent eller minst 50 procent av gagen.

Nikula säger att festspelen i princip kan vänta till början av juni, då regeringen lovat komma med besked för augustievenemangens del, men att det då inte finns någon tid kvar att ställa om. I stället siktar man på att ta ett beslut i början av maj.

Stuba Nikula hade hoppats på mer av regeringen.

– Vi har inget stöd av det här beslutet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning