Helsingfors får tusen nya stadscyklar – även Esbo hakar på

GUL OCH GLAD. Efter ett kortvarigt groll om cyklarnas klargula färg och stora sponsorlogga, blev helsingforsarna stormförtjusta i sina stadscyklar. Bild: HBL-ARKIV / IDA ENEGREN

Helsingfors förälskade sig i sina sommarcyklar i fjol. Nu utvidgas nätet – hela vägen till Esbo som får tio stationer och hundra stadscyklar i området kring Iso Omena.

– När cyklarna fick sin vinterservice syntes det att de varit i flitig användning, men inte en enda cykel hade man medvetet försökt förstöra eller skada, säger en påtagligt nöjd Juha Pitkänen på företaget CityBike Finland som staden köper stadscykeltjänsten av.

Nu står cyklarna i ett lager och väntar otåligt på att få komma ut på gatorna igen. Startskottet går den andra maj, efter att staden firat in både våren och cykelsommaren med ett jippo i Kajsaniemiparken den första maj.

I år har de femhundra cyklarna dessutom fått sällskap av ytterligare ettusen sprillans nya kolleger. Stationsnätet har utvidgats från femtio stationer till 150, och täcker nu bland annat Drumsö, Munksnäs, Böle, Kottby och Fiskehamnen.

Hundra cyklar till Esbo

Även Esboborna ska få stadscykla. I Mattby och Olars görs ett pilotprojekt med tio stationer och etthundra cyklar. Med dem kan man till exempel cykla till stranden eller till matbutiken – eller in till Helsingfors. Alla cyklarna ingår i samma system och man kan returnera cykeln till vilken station som helst.

Om pilotprojektet lyckas kommer Esbo att från och med nästa år utveckla ett eget stadscykelsystem som främst ska betjäna dem som använder västmetron.

– Då tillfaller de etthundra pilotprojekt-cyklarna Helsingfors. Var de placeras vet vi ännu inte, säger projektchefen Samuli Mäkinen på HRT.

Bild: Ksf Media

Nya funktioner

I fjol ställde överfulla stationer stundvis till med problem. Det gick inte att returnera sin cykel vid en fullsatt station så folk fick cykla till nästa station för att hitta en ledig plats. Det problemet borde nu vara ur världen, säger Mäkinen:

– Cyklarnas display har fått en ny funktion som låter användare återlämna cykeln på distans. Det räcker med att man parkerar cykeln invid en station och markerar cykeln som returnerad. Vi hoppas ändå att det här ska vara ett marginellt problem. Vårt serviceteam åker runt och flyttar på cyklarna så att det hela tiden ska finnas tillräckligt med cyklar – och lediga parkeringsplatser – vid varje station, säger han.

Registreringen funkar precis som i fjol. För 25 euro får man göra så många korta turer (under trettio minuter) man vill under hela säsongen. Vill man cykla längre än så, tillkommer en tilläggsavgift. Man kan också registrera sig för bara en dag eller bara en vecka till ett lägre pris.

Här kan du se var stadscyklarna finns i Helsingfors och Esbo.

Läs mer om hur du använder cyklarna på stadens sidor.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning