Helsingfors får nya gulliga utedass vid friluftsstigar

Om de tre planerade utedassen fungerar väl kommer staden att bygga fler. Flera dassprojekt har också satts i rullning i den deltagande budgeteringen, där staden finansierar projekt som invånarna föreslår. Bild: Arkkitehdit NRT

Det är brist på utedass i Helsingfors populära naturområden. Nu byggs tre nya dass.

Valtteri Osara har ritat sitt första utedass åt Helsingfors stad. Det 31 kvadratmeter stora dasset byggs i Borgnäset vid Gammelstadsforsen. Det är en söt byggnad i trä som fått gråna. På taket växer ängsväxter och i utomhuskorridoren skärs ett stort hjärta ut ur väggen.

– Det var intressant att fundera på hur dasset, som ligger nära en urban stadsmiljö, förhåller sig till ett traditionellt dass. I Finland symboliserar hjärtat ett utedass. Genom att använda det som symbol förstår man att det ligger ett utedass i byggnaden utan att behöva läsa någon skylt, säger Osara, som jobbar på arkitektbyrån Arkkitehdit NRT.

Helsingfors har brist på utedass vid sina friluftsområden. På en del ställen finns temporära bajamajor som inte är speciellt fräscha. De enda platser som har fasta utedass är Västra och Östra Rönnskär samt Stensböle. Förra sommaren byggde också Kervo fängelse ett dass på Vårdö.

– Vi har fler besökare i våra naturområden i Helsingfors än vad det är besökare i landets nationalparker. Det är ganska hemskt att vi har så få utedass, säger Elina Nummi, projektplanerare på Helsingfors stad.

Utedasset i Borgnäs byggs i maj och väntas stå klart senast i augusti. Ett lika stort dass byggs senare i närheten av kåtan i Nybondas. Också Kalvholmen ska få en utetoalett på 24 kvadratmeter.

För Valtteri Osara var det viktigt att man bara använder målarfärg som inte innehåller plaster och att träet är inhemskt.

– Så att lösningen blir så ekologisk som möjligt, säger han.

"Ser ljuvliga ut"

Att dasset skulle få ett gröntak är viktigt, för på staden vill man att huset passar in i omgivningen, där det också finns en äng.

– Det är en del av imagen för byggandet av dasset. Jag tycker åtminstone att byggnader med gröntak ser ljuvliga ut. Det gör dem mera levande, säger Nummi.

Hon hoppas att stadens satsning på riktigt fräscha dass ska förhindra vandalism. De ska alltid ha toalettpapper, och inne i dasset kommer man att kunna skriva åsikter på en krittavla, i stället för att klottra på väggen.

– Det är alltid en rädsla hos oss som planerar saker. När jag själv publicerade bilder av dasset på min Facebooksida fick jag kommentarer som "det där kommer någon att bränna ner på några dagar".

Det svåraste under planeringen av dassen var att få någon att vilja ta emot avfallet från människorna. Men till slut fick man Helsingforsregionens miljötjänster att ta emot dassavfallet till sin anläggning i Vik. Där ska avfallet omvandlas till mull.

– Till exempel kan den användas på solrosodlingarna i Tomtbacka.

På sensommaren får stadsborna plocka solrosor, blåklint, lin och ärter gratis.

"Det är slöseri"

Elina Nummi fick en aha-upplevelse under planeringen av de nya dassen.

– Den fosfor som bryts i världen kommer att ta slut i framtiden. Människoavfall innehåller så mycket fosfor att man kunde odla sin egen mat med det.

Hon tror att toaletter som spolas med vatten blir mindre vanliga i framtiden, på grund av både vatten- och fosforbrist.

– Om det blir en kris med ett långvarit elavbrott, då kan man inte använda vattenklosetter. Vart förs avfallet då? Det är ganska hemskt att vi förvandlar det till dricksvatten. Det är slöseri.

Projektet med de tre nya utedassen har fått ett statsstöd på 48 708 euro av NTM-centralen i Nyland.

Läs också:

Krönika: Utan att säga ett ord tog min pojkvän vår fyllda toalettsopsäck med sig från stugan

"Utlänningar gillar inte utedass" – Mika Ihamuotila vill se fler turister och bättre service i skärgården

Folkrusningen till nationalparkerna får polisen att rycka ut i helgen: "Man gör upp eld lite var som helst"

Madonnas mästerkock satsar på makrobiotisk kost – "Madonnas matsmältningssystem var som en 20-årings när hon var 40"

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Glada färger sida vid sida med smycken i tidlös design

Mer läsning