Helsingfors får norra Europas största campus för uppstartsföretag – "Ska locka förmågor från hela världen"

Borgmästare Jan Vapaavuori och biträdande borgmästare Anni Sinnemäki var närvarande vid campuset Maria 01 när utvidgningsplanerna presenterades. Bild: Leif Weckström

Området kring gamla Maria sjukhus ska bli ett av Europas största campus för uppstarts- och tillväxtföretag. En bit in på 2020-talet ska 4 000 personer jobba här.

I cirka två år har gamla Maria sjukhus fungerat som hem för cirka 130 uppstartsföretag med cirka 800 anställda. Nu ska området, som i dag går under namnet Maria 01, växa rejält och utvecklas till ett av Europas största campus för ekosystemet kring uppstarts- och tillväxtföretag, det vill säga företag, investerare och företrädare för forskning.

– I och med digitaliseringen trodde man att distansarbetet skulle ta över, men det behövs fortfarande platser för mänskliga möten, säger borgmästare Jan Vapaavuori, som ser projektet som ett sätt för Helsingfors att profilera sig i hård konkurrens med världens metropoler.

Enligt biträdande borgmästare Anni Sinnemäki är det växande campuset ett exempel på ett levande stadscentrum i förändring. Hennes förhoppning är att området ska bidra till att locka duktiga förmågor från hela världen till Helsingfors.

På torsdagen blev det klart att campuset utvecklas av ett konsortium som leds av byggbolaget YIT och pensionsanstalten Keva, i samarbete med ett tjugotal partner. Vid valet av utvecklare var utgångspunkten att hitta "en idé- och koncepthelhet som är orädd, visionär och ambitiös".

Juha Kostiainen, YIT:s direktör med ansvar för stadsutveckling, säger att projektet är krävande, eftersom det ska passa företag som snabbt kan växa och förändras. Då måste det finnas utrymme för flexibilitet.

– Men alla ska kunna hitta sin plats här, också större företag.

Enligt Kostiainen ska campuset erbjuda inspirerande miljöer som främjar möten och interaktion. Där ska finnas närservice som kaféer och restauranger, bastu, motionsfaciliteter, evenemangscenter och ett internationellt dagis. Området ska vara öppet också för lokalbefolkningen.

– Det blir inget kontorsreservat, utan en del av en urban, pulserande stad, säger Kostiainen.

När allt är klart kommer campuset att omfatta 70 000 kvadratmeter. Där ingår det tidigare sjukhusområdet i den norra delen, samt nya byggnader i södra delen. På området finns plats för nya utrymmen på över 50 000 kvadratmeter. Nuvarande Maria 01 i norra delen ska dessutom utvidgas från 13 000 till 19 000 kvadratmeter.

Planen är att byggarbetet inleds 2020 och att första delen öppnas året därpå.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning