Helsingfors ex-polischef tappade tålamodet under åklagarens förhör

Jukka Riikonen säger att han inte visste om den regelvidriga och brottsliga verksamheten som skedde på Helsingforspolisens narkotikaenhet. I stället skyller han på laglighetsövervakningen.

Helsingfors före detta polischef, numera pensionerade Jukka Riikonen, anser att han inte har begått några fel under tiden som Jari Aarnio var chef för narkotikaenheten. Tjänstebrottsrättegången mot högsta polisledningen fortsatte i Helsingfors tingsrätt på torsdagen.

– Jag har bestridit anklagelserna från början och jag gör det fortfarande. Jag har lett Helsingfors polisinrättning enligt min bästa förmåga, säger Riikonen.

Åklagaren anser att Riikonen visste om att narkotikapolisen inte följde bestämmelserna när det gäller registreringen av informatörer, att enhetens finanser var oklara och att det hade pågått länge.

– Jag visste inget förrän inrikesminister (Päivi) Räsänen tog upp saken efter att någon tidning skrivit om det (Helsingin Sanomat). Jag beordrade biträdande polischefen att utreda saken, men ingenting talade om att det hade skett något olagligt, säger Riikonen.

Det som däremot framgick var att bestämmelserna lämnade rum för tolkning, enligt honom. Det är något som flera av de åtalade lyft fram under rättegången hittills.

Tappade nerverna

Under början av torsdagens utfrågning uppträdde Riikonen lugnt och sansat, men då var det hans eget biträde som ställde frågorna. När det blev åklagarens tur att förhöra ex-polischefen förlorade han tålamodet flera gånger. Riikonen höjde rösten och till och med hötte med handen mot åklagaren Harri Tiesmaa.

– Som jag redan har konstaterat, Helsingfors är landets största polisinrättning. Ifall laglighetsövervakningen eller någon av mina närmaste underordnade hade tagit upp problemen med mig, hade jag tagit itu med dem, säger Riikonen.

Bild: Lehtikuva/Aku Häyrynen

I likhet med ex-polisöverdirektören Mikko Paatero hävdar Riikonen att han endast tog del av sådant som lyftes fram av hans närmaste män.

– Man kan inte förutsätta att en polischef tar ställning till varenda fråga. Den här frågan kom aldrig upp hos mig.

I stället pratade Riikonen om att fördela ansvar. När ansvaret var delegerat utgick han från att ärendet är under kontroll.

Åklagaren frågade Riikonen vem som var ansvarig för hur användningen av informatörer övervakas på Helsingfors narkotikapolis och då svarade Riikonen att den ansvariga var Jari Aarnio.

Problemen med CKP

Aarnio har dömts i tingsrätten för en rad brott. De allvarligaste brotten har att göra med grov narkotikahandel, där han vid Helsingfors tingsrätt blivit dömd till tio års fängelse. Enligt domen var Aarnio och Helsingfors narkotikapolis involverade i omfattande narkotikahandel.

Narkotikahandeln har sedermera behandlats i hovrätten och för tillfället är Aarnio på fri fot i väntan på dom.

Delvis på grund av Aarnios ovilja att dela med sig av de uppgifter som narkotikapolisen fick av sina informatörer var narkotikapolisens och Centralkriminalpolisens relationer väldigt dåliga. Riikonen säger att han visste om de ansträngda relationerna, men att han trodde att de handlade om något annat.

– Jag sammankallade till ett möte för att lösa problemen. Min uppfattning var att problemen härrörde från tjänstebrottsutredningen mot Aarnio 2007. Ingen nämnde att det handlade om informatörer, säger Riikonen.