Helsingfors är mer än Borgbacken

Barnen Juuso, Luka och Miia Käpylä har i sommar besökt Puuhapark i Vichtis och tyckte jättemycket om att leka där. I Helsingfors har de beundrat dinosaurierna på Naturhistoriska tillsammans med Ville Käpylä. Bild: Cata Portin

Helsingfors vaknar till liv på sommaren. Barnen gillar Helsingforshjulet och dinosaurierna på Naturhistoriska museet, ungdomarna föredrar att hänga på stan med kompisar och unga vuxna kommer för att äta och dricka gott.

Alla gillar Borgbacken och Högholmen – barn trivs på ställen där man får röra på sig, som badstränder, parker och minigolfbanor, medan vuxna uppskattar naturnära stadsupplevelser som att besöka Sveaborg, Blåbärslandet eller Noux. Den slutsatsen kan man dra av en färsk undersökning, som VR låtit göra.

Borgbacken är Helsingfors främsta turistattraktion, oberoende av om man frågar barn eller vuxna. Bild: Lehtikuva/Irene Stachon

– Helsingfors är en populär semesterort för finländare som bor på andra orter. Borgbacken är det populäraste turistmålet i hela Finland, men frågar man Helsingforsborna själva så åker de hellre till Tammerfors och besöker Särkänniemi, säger Maisa Romanainen, VR:s chef för passagerartrafiken, i ett pressmeddelande.

Också andra nöjesparker och äventyrsland klättrar högt upp på listorna över intressanta resmål i Finland, som Powerpark i Österbotten och Muminvärlden i Nådendal.

– Djurparken i Etseri har lockat rekordmånga passagerare till Österbotten i sommar. Vi har den största ökningen i passagerarmängd på de två stationerna i Etseri, i juni i år ökade den med 63 procent jämfört med samma månad i fjol, säger Romanainen.

Taloustutkimus gjorde på beställning av VR en undersökning om finländare på semester. 1 670 personer deltog i internet-undersökningen, varav hälften var barn i åldern 7–16 år.

Vilket är Helsingfors bästa dragplåster?

Barnens favoriter:

1. Borgbacken

2. Badstränderna

3. Högholmen

4. Minigolf

5. Hoplop och andra parker

Föräldrarnas favoriter:

1. Borgbacken

2. Sveaborg

3. Högholmen

4. Noux nationalpark

5. Blåbärslandet

Enligt samma undersökning önskar sig vuxna avkoppling och ro i själen under semestern, medan barn och unga vill ha aktiviteter och nya upplevelser. Det här syns tydligt på 5-i-topp-listorna (kolla faktarutan).

Museer och restauranger

Men Helsingfors är mer än bara Borgbacken och Högholmen, staden erbjuder ett rikt utbud av museer, restauranger, butiker och storstadsnöjen. HBL gick ut en sväng i centrum för att prata med turister om vad som lockat dem till huvudstaden. Också en solig och het vardag vimlar det av sommarlediga människor i Helsingfors centrum.

Familjen Käpylä från Akaa har sökt sig in till Forums köpcentrum för att köpa solglasögon till barnen. De har nyss besökt Naturhistoriska museet och speciellt barnen gillade stället.

– Där fanns dinosaurier! säger Miia, 6 år, och Luka, 3 år, ivrigt i munnen på varandra.

– Vi tillbringar ett par dagar i huvudstadsregionen, för att barnen ska lära känna Helsingfors. Vi bor hos min bror i Vanda. Nu ska vi åka med det stora Helsingforshjulet, berättar mamma Susanna Käpylä.

– Vi har också varit i Puuhapark, det var jätteroligt, säger storebror Juuso Käpylä, 8 år.

Puuhapark är ett äventyrsland i Vichtis. Däremot har Susanna och Ville Käpylä inga planer på att ta barnen med sig till listettan Borgbacken under det här stadsbesöket. Deras barn har faktiskt aldrig varit där, de brukar i stället besöka Särkänniemi, som ligger närmare hemmet.

Hänga på stan

Ett gäng tonåringar från kranskommunerna står och pratar ute på Mannerheimvägen. De har inget speciellt mål för dagen, utan har kommit med buss från Sibbo eller tåg från Kervo för att hänga med kompisar.

Niklas Raappana och Matias Tulokas trivs på Borgbacken, även om de inte besöker nöjesfältet varje sommar. Bild: Cata Portin

– Kanske går vi en sväng till Brunnsparken, säger Niklas Raappana.

Tjejerna i gänget är alla klädda i vita t-tröjor och jeansshorts. Något speciellt bra med Helsingfors kommer de inte på just nu, kanske att spana in killar.

– Borgbacken är det bästa med Helsingfors. Där var vi senast förra sommaren, säger Matias Tulokas.

Killarna gillar attraktioner där det är hög hastighet, som berg-och-dalbanan Ukko. De tycker att prisnivån för ett åkband är helt överkompligt.

– Alltid kunde priset vara lite lägre, då skulle vi besöka nöjesparken oftare, tror Raappana.

Trivs vid havet

Sara Pohjaväre och Mona Sevenius har just avnjutit en lunch bestående av pizza och pasta. De har kommit från Heinola för att tillbringa en ledig sommardag på stan.

– Vi har en tjejdag i Helsingfors, det är restaurangerna och kaféerna som har lockat oss hit, säger Pohjaväre.

– Maten var helt ok, men inget speciellt, tycker Sevenius.

Väninnorna Mona Sevenius och Sara Pohjaväre från Heinola besöker ofta Helsingfors för att äta på restaurang och segla utanför staden. Bild: Cata Portin

De unga kvinnorna tänker styra stegen bort från centrum, ut mot stränderna och havet.

– Havsstranden är det bästa med Helsingfors! Mina föräldrar har en segelbåt som är förtöjd i hamnen här, så jag brukar ofta segla ut på dagsutfärder. Helsingfors är så fint sett från sjön, berättar Sara Pohjaväre.

Väninnorna roade sig visserligen en heldag på Borgbacken för ett par veckor sedan, köpte åkband och njöt av fartens tjusning i favoriterna, berg-och-dalbanorna Kirnu och Salama, men nöjesparken är inget som de spontant tar upp till diskussion. Enligt dem ligger huvudstadens pärlor ett par kilometer längre söderut.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning