Helsingfors anar ett slut på spridningsfasen

Incidensen sjunker i takt med att vaccineringarna framskrider. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Bara fem helsingforsare vårdas på sjukhus på grund av covid-19. Incidensen har sjunkit i takt med att vaccineringarna framskridit. Om allt går väl kan huvudstaden lämna spridningsfasen inom någon vecka.

Coronaläget i Helsingfors har förbättrats klart. Om den gynnsamma utvecklingen fortsätter är det möjligt att huvudstaden tar sig ur den så kallade spridningsfasen inom kort, uppger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Incidensen har sjunkit. Under de två senaste veckorna har 68 per 100 000 helsingforsare testat positivt. Siffran är den lägsta på länge.

– Siffran är den enda indikatorn som gör att vi klassas som en stad i spridningsfasen. Alla andra siffror ligger under gränsvärdet. Om allt går väl kan vi lämna spridningsfasen snart, säger Vapaavuori.

Det förutsätter att incidensen sjunker till under 50 per 100 000 invånare.

– Skulle vi komma så långt kan restriktionerna på krogar och inomhushobbyer för vuxna lättas, men de besluten tas av regeringen och inte av staden, säger Vapaavuori.

På torsdagen vårdades bara fem helsingforsare på sjukhus för covid-19. En orsak är att vaccineringarna framskrider snabbt. Hittills har 285 000 helsingforsare fått en första vaccindos, nästan 57 000 en andra dos.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning