Helsingfor i final för smart turism-pris

Helsingfors kulturarv är ett av kriterierna som fört staden till finalplats. På bilden öppningsuppträdandet för stadsfestivalen Art goes Kapakka den 16 augusti 2018.Bild: Vesa Moilanen

Helsingfors är en av de städer som står nominerade till finalen i EU:s nya tävling European Capital of Smart Tourism 2019. Tävlingen är ett initiativ som ska "uppmuntra till innovativ och hållbar turism inom EU".

Helsingfors tävlar i finalen mot nio andra europeiska städer: Bryssel, Ljubljana, Lyon, Malaga, Nantes, Palma, Poznan, Tallinn och Valencia. Enligt ett pressmeddelande från arrangörerna är kriterierna för utmärkelsen baserade kring fyra kategorier: hållbarhet, tillgänglighet, digitalisering och kreativt kulturarv.

Tävlingens vinnare kommer bland annat att få "stöd för promotion och utvecklingen av varumärket i ett år" och en ny staty för att fira händelsen kommer att doneras till stadens centrum, står det i meddelandet. Samtliga finalister kommer att vara representerade på prisgivningsceremonin i Bryssel den 7 november 2018.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00