Helsingfor i final för smart turism-pris

Helsingfors kulturarv är ett av kriterierna som fört staden till finalplats. På bilden öppningsuppträdandet för stadsfestivalen Art goes Kapakka den 16 augusti 2018. Bild: Vesa Moilanen

Helsingfors är en av de städer som står nominerade till finalen i EU:s nya tävling European Capital of Smart Tourism 2019. Tävlingen är ett initiativ som ska "uppmuntra till innovativ och hållbar turism inom EU".

Helsingfors tävlar i finalen mot nio andra europeiska städer: Bryssel, Ljubljana, Lyon, Malaga, Nantes, Palma, Poznan, Tallinn och Valencia. Enligt ett pressmeddelande från arrangörerna är kriterierna för utmärkelsen baserade kring fyra kategorier: hållbarhet, tillgänglighet, digitalisering och kreativt kulturarv.

Tävlingens vinnare kommer bland annat att få "stöd för promotion och utvecklingen av varumärket i ett år" och en ny staty för att fira händelsen kommer att doneras till stadens centrum, står det i meddelandet. Samtliga finalister kommer att vara representerade på prisgivningsceremonin i Bryssel den 7 november 2018.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03