Helomvändning i vädret – blir ostadigt i hela landet

Så här såg det ut när tunga regnmoln drog in över Fiskehamnen i Helsingfors tidigare i juli. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Värmen ger vika för ostadigt väder, och det kan blixtra till åtminstone i Österbotten. Den jourhavande meteorologen berättar vad semesterfirarna har att vänta.

Efter en varm period gör vädret en helomvändning. Kallare luft drar in över södra och västra Finland och åska är att vänta på många håll.

I Åbotrakten regnade det redan på tisdagsmorgonen, men det värsta är nu över, säger Iiris Viljamaa, jourhavande meteorolog på Meteorologiska institutet.

Nu rör sig regnområdet mot norr och nordost, och speciellt på västkusten kan vädret bli ostadigt. Det kan blixtra till i Österbotten, men södra Finland undgår antagligen åskväder.

– Vädret är ostadigt och fuktigt i så gott som hela landet, säger Viljamaa.

I morgon fortsätter det med halvklart och skurar på många håll. Också under den kommande veckan fortsätter det ostadiga vädret och i söder kan temperaturen sjunka under 20 grader på onsdag och torsdag.

Är det slut på strandvädret nu?

– I mitten av nästa vecka ser det ut att bli varmare igen. Semesterfirarna har ännu goda chanser att få njuta av vackert väder, säger Iiris Viljamaa.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning