Helkamas elcyklar blir helt finländska

Helkama Velox koncentrerar hela elcykeltillverkningen till fabriken i Hangö. Bild: Helkama Velox

Från och med i vår kommer alla elcyklar av märket Helkama Velox att tillverkas i Hangö. Tillverkaren flyttar hela produktionen tillbaka till Finland.

Med undantag för de modeller som har Shimanos navmotorer har Helkamas elcyklar hittills tillverkats utomlands. Till Talouselämä säger vd Tero Valtonen att det både ekonomiskt och kvalitetsmässigt lönar sig att ta hem hela tillverkningen. Att elcyklarna tillverkas och monteras nära kunderna underlättar leveranserna, kvalitetskontrollen och logistiken.

En tredjedel av cykeltillverkarens omsättning kommer från elcyklarna. Försäljningen av dem har fördubblats tre år i rad, och den här våren verkar följa samma mönster.

Redan år 2013 beslöt Helkama att återta tillverkningen av klassikern Jopo från Taiwan till Finland.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning