Helikoptrar vattenbombar skogsbranden på Gotland

By hotas av bränderna – släckningsarbetet fortsätter med förnyad styrka.

En vindkantring i det branddrabbade området på Gotland innebär att elden närmar sig Vänge kyrkby, med ett 50-tal hushåll. Räddningstjänsten överväger nu att evakuera byn.

– Jag väntar just nu på svar från räddningsledaren om de har fattat beslut om att utrymma byn eller inte, säger Dick Svennefelt, tjänsteman i beredskap, till nyhetsbyrån TT.

Han uppger att branden för närvarande är "någon kilometer" från byn.

De helikoptrar som i går vattenbombade området har nu åter lyft för att fortsätta bekämpningen av branden.

– De lyfte nu vid sjutiden (åttatiden finsk tid), det är tre maskiner, säger Svennefelt.

Inte kontroll

Under natten har branden hållit sig inom ungefär samma område, på omkring 1 000 gånger 1 500 meter, men räddningstjänsten har den alltså ännu inte under kontroll.

– Nej, det vågar vi inte säga än.

Branden startade i ett område mellan Vänge och Buttle på Gotland under fredagen. Vad som orsakade den är oklart.

– Det började med en gräsbrand. Sedan spred sig branden snabbt och övergick till en så kallad toppbrand, där topparna på träden fattat eld, säger polisens presstalesperson Sven-Erik Olsson.

Uppmanas gå in

I dag skickar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap avancerad utrustning för att släcka skogsbranden. Även Kustbevakningens flyg har deltagit i insatsen för att få en överblick av brandens spridning.

Polisen har upprättat avspärrningar på vägar runt området. Ägare till fastigheter i området har informerats om branden, men det finns inget beslut om evakuering. Däremot har räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning