Helikoptrar vattenbombar skogsbranden på Gotland

By hotas av bränderna – släckningsarbetet fortsätter med förnyad styrka.

En vindkantring i det branddrabbade området på Gotland innebär att elden närmar sig Vänge kyrkby, med ett 50-tal hushåll. Räddningstjänsten överväger nu att evakuera byn.

– Jag väntar just nu på svar från räddningsledaren om de har fattat beslut om att utrymma byn eller inte, säger Dick Svennefelt, tjänsteman i beredskap, till nyhetsbyrån TT.

Han uppger att branden för närvarande är "någon kilometer" från byn.

De helikoptrar som i går vattenbombade området har nu åter lyft för att fortsätta bekämpningen av branden.

– De lyfte nu vid sjutiden (åttatiden finsk tid), det är tre maskiner, säger Svennefelt.

Inte kontroll

Under natten har branden hållit sig inom ungefär samma område, på omkring 1 000 gånger 1 500 meter, men räddningstjänsten har den alltså ännu inte under kontroll.

– Nej, det vågar vi inte säga än.

Branden startade i ett område mellan Vänge och Buttle på Gotland under fredagen. Vad som orsakade den är oklart.

– Det började med en gräsbrand. Sedan spred sig branden snabbt och övergick till en så kallad toppbrand, där topparna på träden fattat eld, säger polisens presstalesperson Sven-Erik Olsson.

Uppmanas gå in

I dag skickar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap avancerad utrustning för att släcka skogsbranden. Även Kustbevakningens flyg har deltagit i insatsen för att få en överblick av brandens spridning.

Polisen har upprättat avspärrningar på vägar runt området. Ägare till fastigheter i området har informerats om branden, men det finns inget beslut om evakuering. Däremot har räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00